Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τι αποκαλύπτουν οι άσπρες τρίχες για την υγεία της αντρικής καρδιάς…


Μπορεί οι γκρίζοι κρόταφοι να θεωρούνται...
κατ’ εξοχήν σημάδι γοητείας στους άντρες, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άσπρες τρίχες είναι… κακό μαντάτο για την καρδιά!
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας (EuroPrevent 2017) στη Μάλαγα της Ισπανίας, τα γκρίζα μαλλιά συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών στον αντρικό πληθυσμό.
«Η γήρανση αποτελεί αναπόφευκτο παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και σχετίζεται με εξωτερικά (π.χ. δερματολογικά) σημάδια που ενδεχομένως φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο» εξηγεί η Δρ Ειρήνη Σάμιουελ, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου στην Αίγυπτο.
Η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι δύο διαδικασίες που καθοδηγούνται από παρόμοιους μηχανισμούς, όπως η εξασθενημένη αποκατάσταση του DNA, το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και οι ορμονικές μεταβολές. Έτσι, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη συχνότητα εμφάνισης άσπρων τριχών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και συγκεκριμένα εάν οι άσπρες τρίχες αποτελούν ανεξάρτητο υποψήφιο δείκτη για τη στεφανιαία νόσο.
Οι 545 άντρες ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις και χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με την κατάσταση της καρδιάς τους αλλά και με την ποσότητα λευκών τριχών στο κεφάλι τους (1 = καμία λευκή τρίχα, 2 = περισσότερες μαύρες τρίχες απ’ ό,τι λευκές, 3 = μισές μαύρες-μισές λευκές τρίχες, 4 = περισσότερες άσπρες τρίχες απ’ ό,τι μαύρες, 5 = μόνο άσπρες τρίχες). Οι ερευνητές συνυπολόγισαν επίσης παράγοντες όπως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, η δυσλιπιδαιμία και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Διαπιστώθηκε ότι στις υποομάδες 3-5 η στεφανιαία νόσος ήταν στατιστικά συχνότερη και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηλικία των συμμετεχόντων ή τους παράγοντες κινδύνου που παρουσίαζαν. Περαιτέρω αναλύσεις υπέδειξαν ότι η ποσότητα των λευκών μαλλιών, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία είναι δυνατό να θεωρηθούν ανεξάρτητοι δείκτες πρόβλεψης για την ύπαρξη αθηροσκληρωτικών μεταβολών.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, ασχέτως πραγματικής ηλικίας, το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ενδεικτικό της βιολογικής ηλικίας και επομένως μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο» αναφέρει η Δρ Σάμιουελ και συμπληρώνει: «Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η τυποποίηση της κλίμακας για την αξιολόγηση των γκρίζων μαλλιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της στεφανιαίας νόσου»… (onmed.gr