Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Το δάνειο, τα σοκολατάκια… και άλλες ιστορίες



Άγγιξαν τις 3.500 οι πλειστηριασμοί που έχουν...
αναγγελθεί αλλά παραμένουν «παγωμένοι». Παρά την λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων, οι διαδικασίες δεν πραγματοποιούνται, «εγκλωβίζοντας» τράπεζες, συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και ιδιώτες που είναι αυτοί κι επισπεύδοντες σε πλειστηριασμούς.
Την ίδια στιγμή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές επωφελούνται από το κλίμα αυτό και τα επεισόδια που δημιουργούν οι συμμετέχοντες στο Κίνημα Δεν Πληρώνω και τα κόμματα που το στηρίζουν.
Εκ των ηχηρών παραδειγμάτων οφειλέτης δανείου 4 εκ. ευρώ που επενδύθηκαν σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, με μεγάλη ακίνητη περιουσία, υψηλές καταθέσεις, ακόμη και συμμετοχή σε γνωστή βελγική σοκολατοβιομηχανία που αποδίδει στο φυσικό πρόσωπο μέρισμα ύψους 1 εκ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο πλειστηριασμός σε βάρος του, στην ουσία άφαντου δανειολήπτη αφού δεν δέχεται καμία συμφωνία με την τράπεζα, δεν έγινε. Όπως δεν εκπλειστηριάστηκε θαλαμηγός γιατρού με δάνειο 1,8 εκ. ευρώ, ο οποίος είναι επίσης «εξαφανισμένος».
Αυτές οι συμπεριφορές θα λάβουν τέλος με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θα επιτρέψουν επιτέλους εξορθολογισμό του συστήματος που σήμερα λειτουργεί σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών και των τραπεζών που έχουν χρηματοδοτηθεί με χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Με την επικείμενη απειλή των e-πλειστηριασμών, οι τράπεζες στρέφονται κατά των άφαντων δανειοληπτών. Πλέον αφού συμπληρωθούν επτά μήνες χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση των οφειλετών στις οχλήσεις των τραπεζών θα ακολουθούν καταγγελίες και δέσμευση των εξασφαλίσεων.
Εάν και μετά το ορόσημο αυτό ο δανειολήπτης δεν αναζητήσει συναινετική λύση, η απάντηση της τράπεζας θα είναι σκληρή. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες καταγγελίες θα λάβουν χώρα εντός του έτους για δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ συνολικά.
Με το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα μπορούν να βγαίνουν στο «σφυρί» ακόμη και 20.000 ακίνητα κάθε χρόνο.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλατφόρμα και να λειτουργήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο.
Η έναρξη της διαδικασίας θα έχει, όπως εκτιμάται, οφέλη άμεσα αφού θα «ταρακουνηθούν» αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ το σύστημα από μόνο του θα είναι χρήσιμο για την αγορά ακινήτων αφού θα προάγεται η διαφάνεια και η πρόσβαση ακόμη και από επενδυτές από το εξωτερικό.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πάντως δεν είναι πανάκεια αφού οι αυξημένες υποχρεώσεις των δανειοληπτών έναντι του Δημοσίου, αλλά και οι κατασχέσεις στις οποίες κατά χιλιάδες προχωρά το Δημόσιο, «εμποδίζουν» την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Οι επιδόσεις του δευτέρου εξαμήνου όσο αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνονται καλύτερες από ό,τι στο πρώτο αλλά δεν καταγράφεται ακόμη ρυθμός ικανός να οδηγήσει σε κάλυψη των στόχων που έχουν τεθεί… (mononews.gr)