Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Γιατί τόσοι χωρισμοί το καλοκαίρι; Τι φταίει; Τι μπορούμε να κάνουμε;


Τι συμβαίνει και το καλοκαίρι της χαράς...
και της χαλαρής διάθεσης αυξάνει τους χωρισμούς; Ποιοι είναι οι λόγοι; Μπορούμε να κάνουμε κάτι να προστατεύσουμε τη σχέση μας;
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η θερμοκρασία έχει ανέβει, η διάθεση επίσης!
Οι περισσότεροι σκέφτονται να βρούνε το ταίρι τους, το ίδιο σκέφτονται και κάποιοι όμως που μπορεί επίσης να έχουν ταίρι αλλά η σχέση τους να έχει πάρει το γκρίζο χρώμα του χειμώνα.
Δεν είναι περίεργο η καλοκαιρινή αυτή αίσθηση να μειώνει τις αναστολές και τους ηθικούς κανόνες και να εμφανίζει μια πρωτόγονη διάθεση για εκπλήρωση των ψυχικών και σωματικών αναγκών μας.
Το καλοκαίρι λοιπόν με το πλούσιο φως του, μας επηρεάζει -ίσως και συμβολικά- καθώς μπαίνουμε στη διαδικασία να πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει φως και στην άδεια και μίζερη ζωή που μπορεί να ζούμε δίπλα σε έναν σύντροφο που νιώθουμε πως δεν είναι αρκετός για εμάς.
Γιατί όμως αποφασίζουμε να χωρίσουμε εκείνο το διάστημα;
Ο ήλιος, η αύξηση της θερμοκρασίας και η προσμονή των διακοπών βγάζει στην επιφάνεια, όσα έκρυβε η συννεφιά του χειμώνα. Στην πραγματικότητα η κρίση μέσα στη σχέση υποβόσκει από καιρό, απλώς βρίσκει αφορμές να εκδηλωθεί αυτήν την περίοδο και να καταλάβουμε ότι "δεν κάνουμε" πια μαζί.
Προφανώς το χειμώνα, οι δουλειές και οι καθημερινές ασχολίες μας κρατάνε απασχολημένους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αποτέλεσμα τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί.
Περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί και καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και ο προγραμματισμός των κοινών μας διακοπών φαντάζει δύσκολος. Ωστόσο, το τι θα πυροδοτήσει τη σπίθα που θα μας φέρει σε ρήξη ποικίλλει.
Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η επιλογή του προορισμού, η οργάνωση του προγράμματος, οι φίλοι με τους οποίους θα πάμε μαζί διακοπές, τα οικονομικά μας που μπορεί να μην μας επιτρέπουν να πάμε κάπου ή να …φτάνουν μόνο για τον έναν!
Ακόμη, κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες στις οποίες δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όπως στοιχεία του χαρακτήρα του άλλου, ίσως τώρα αποδεικνύονται ανυπόφορα.
Το καλοκαίρι, πιθανά να μας δίνει απλά την ευκαιρία να υλοποιήσουμε εκείνες τις αποφάσεις που ωρίμαζαν μέσα μας όλο το χειμώνα, συνειδητά ή ακόμα και πιο κρυφά.
Ειδικά αυτήν την περίοδο, ο φόβος της μοναξιάς και η έλλειψη εναλλακτικής επιλογής εξαλείφεται, αφού αυτή η τόσο φωτεινή και αισιόδοξη εποχή προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για νέες γνωριμίες και φλερτ.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
-Αν νιώθουμε πως η σχέση μας έχει βαλτώσει, μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν πιθανότητες να αναζωογονηθεί. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε με το σύντροφό μας, τον "ακούμε" και μας "ακούει" και προσπαθούμε να ανάψουμε και πάλι τη χαμένη μας φλόγα.
-Πηγαίνουμε εκδρομές, ταξίδια, μίνι διακοπές αν τα οικονομικά μας δεν μας βοηθούν.
-Κάνουμε μικρές νυχτερινές αποδράσεις σε κοντινές μας παραλίες.
-Βγαίνουμε οι δυο μας μόνοι μας έξω.
-Δεν κάνουμε ζηλοτυπίες, δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τη γνώμη μας, σεβόμαστε τον άλλον.
-Ξαναθυμόμαστε πως γνωριστήκαμε, πως ήμασταν, τι μας άρεσε στον άλλον…
-Αν έχουμε πάρει βάρος, προσπαθούμε έστω και τελευταία στιγμή να χάσουμε έστω και λίγα από τα παραπανίσια κιλά, άλλωστε το καλοκαίρι υπάρχουν τόσα φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε ως σνακ αντί για πατατάκια, σοκολάτες ή πίτσες!
-Ας προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε και τη σεξουαλική μας επιθυμία, που μπορεί να πάγωσε κάπως τους χειμερινούς μήνες…
Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο σε μία σχέση με βάσεις και να την αναζωογονήσει, μπορεί όμως να λειτουργήσει και ως "δραστική" λύση -το κόψιμο του γόρδιου δεσμού- σε μία σχέση που βλέπουμε πως δεν βγάζει πουθενά και μας στερεί τη χαρά και την απόλαυση…
*Μαρίνα Μόσχα, συνεργάτης δρ Θάνου Ασκητή, IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 (reporter.com.cy)