Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Προσοχή: Τι μπορεί να κολλήσετε από πισίνα ή τζακούζι…

Από τον Μιχάλη θερμόπουλο


Νομίζετε ότι η χλωριωμένη πισίνα είναι...
ένα ασφαλές, αποστειρωμένο περιβάλλον; Ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν αν κάνετε μπάνιο σε μια κοινόχρηστη πισίνα, είτε στο γυμναστήριο, είτε και σε ένα φανταχτερό θέρετρο.
Οι εξάρσεις ασθενειών από πισίνα ή/και τζακούζι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με 90 τέτοιες περιπτώσεις να προκαλούν 1.788 ασθένειες και έναν θάνατο στις ΗΠΑ μόνο τη διετία 2011-2012, σύμφωνα με σχετική έκθεση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Δείτε ποια είναι εκείνα τα αηδιαστικά πράγματα που μπορείτε να κολλήσετε από το μπάνιο σε πισίνες, καθώς και πώς να τα αποφύγετε.
Μία από τις κορυφαίες αιτίες της ασθένειας μετά το μπάνιο σε κοινόχρηστη πισίνα είναι ένα παράσιτο που ονομάζεται Cryptosporidium (crypto για συντομία), που οδηγεί σε διάρροια, πόνος στο στομάχι και ναυτία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Το παράσιτο καταλήγει στο νερό, αν τα κόπρανα (ακόμη και ελάχιστες ποσότητες από κάποιον που δεν έκανε ντους πριν μπει στο νερό) ενός μολυσμένου ατόμου εισέλθουν στην πισίνα. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και επιβιώνει έξω από το σώμα του ανθρώπου για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Πώς θα προστατεύστε τον εαυτό σας: Το crypto εξαπλώνεται, όταν από λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό της πισίνας ή αν αγγίξετε το στόμα σας πριν πλύνετε τα χέρια σας. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας μέχρι να κάνετε ντους μετά το μπάνιο σας, με σαπούνι και ζεστό νερό.
Φλεγμονή στα μάτια
Μια αίσθηση καψίματος στα μάτια, υπερβολική δακρύρροια και ερυθρότητα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης στο χλώριο, ή κάποιας λοίμωξης, αν η πισίνα δεν είναι χλωριωμένη επαρκώς. Μπορεί επίσης να συμβεί αν οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ή αν ουρήσουν μέσα σε αυτή. Τα ούρα, μαζί με διάφορα καλλυντικά και άλλες χημικές ουσίες (πχ αρώματα κλπ) που μπορεί να φύγουν από το δέρμα των ανθρώπων, μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας.
Πώς θα προστατεύστε τον εαυτό σας: Μπορείτε να προστατεύσει τα μάτια σας από όλα αυτά φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιά-μάσκα κάθε φορά που μπαίνετε στο νερό.
Εξάνθημα από τζακούζι
Πρόκειται για μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί έντονη φαγούρα και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλο, κόκκινο εξάνθημα, που εμφανίζεται συχνότερα στα σημεία που καλύπτονται από το μαγιό σας. Το χλώριο μπορεί εύκολα να σκοτώσει το μικρόβιο που προκαλεί αυτό το εξάνθημα, αλλά το ζεστό νερό στο τζακούζι διασπάει το χλώριο ταχύτερα.

Πώς θα προστατεύστε τον εαυτό σας: Ο κίνδυνος για εξάνθημα από τζακούζι αυξάνεται όσο περισσότερο το μολυσμένο νερό αγγίζει το δέρμα σας, το οποίο είναι ο λόγος που φαίνεται να εμφανίζονται σε περιοχές που το βρεγμένο μαγιό σας ακουμπάει επάνω σας. Καλύτερα να αφήσετε το μπάνιο στο τζακούζι για το τέλος της ημέρας, προκειμένου να κάνετε σχεδόν αμέσως ντους και να αλλάξετε ρούχα λίγο μετά. Επίσης, πάντα να πλένετε το μαγιό σας πριν το ξαναβάλετε την επόμενη ημέρα….(abcnews.go.com)