Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ο Δημήτρης Δακτυλάς στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Με ένα λόγο που έχει ροή, θέση και συνοχή, ο Δημήτρης...
μας μίλησε για τη δουλειά του και τα πιστεύω του, λέγοντας στο τέλος… «…η ζωή μερικές φορές είναι δύσκολη, γίνεται πιο εύκολη όταν κάνουμε αυτό που θέλουμε».

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη σκηνοθεσία;
Δύσκολη ερώτηση, γιατί έτσι τα έφερε η ζωή;

Τι σας έκανε ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτή την παράσταση;
Η νοσταλγία, που διαπερνά το έργο του Παπαδιαμάντη στο σύνολο του. Είναι η έμπνευση και η πηγή της δημιουργίας του. Τα καλοκαίρια έχουν και για μένα μια νοσταλγική διάθεση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;
Το κείμενο, που συνήθως έχει πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Το όραμα του σκηνοθέτη και των συντελεστών της παράστασης, το δέσιμο της ομάδας και φυσικά η πολλή δουλειά.

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σας μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Την εποχή του Παπαδιαμάντη οι άνθρωποι βίωναν μεγαλύτερη οικονομική κρίση από αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι αξίες της ζωής και ο καλλιτεχνικός Λόγος δεν έχουν νομίζω καμία σχέση με τα χρήματα, τα χρήματα είναι χρήσιμα για να ζούμε καλύτερα. Ζούσαμε καλύτερα τις προηγούμενες δεκαετίες; Και πως αξιοποιήσαμε την οικονομική μας ευμάρεια;

Η τηλεόραση ή το θέατρο κατά τη γνώμη σας «δίνει πόντους» στον τομέα της δουλειάς σας;
Η τηλεόραση μπορεί να γίνει το μέσο για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την δουλειά σου.

Την Ελλάδα με ποια ταινία θα την ταυτίζατε;
Με την Ευδοκία του Δαμιανού.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας έχει περιορίσει το θέατρο;
Πιστεύω ότι το θεατρόφιλο κοινό είναι πάντοτε το ίδιο εάν έχει μειωθεί εισπρακτικά είναι λόγω της οικονομικής κρίσης. Ίσως έχουμε γίνει πιο επιλεκτικοί γιατί δεν περισσεύουν χρήματα.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;
Την Αντιγόνη γιατί θέτει την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των ανθρώπινων νόμων.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Έχω επηρεαστεί από πολλούς συγγραφείς είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον, ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητας μου έχει επηρεαστεί από τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο, όταν μελετάω έναν συγγραφέα συνήθως με συντροφεύουν  και οι υπόλοιποι. 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Νομίζω να κάνει αυτό που αγαπάει, που τον κάνει ευτυχισμένο, η ζωή μερικές φορές είναι δύσκολη, γίνεται πιο εύκολη όταν κάνουμε αυτό που θέλουμε.


Ο Δημήτρης Δακτυλάς γεννήθηκε στην Αθήνα . Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Παρακολούθησε για 2 χρόνια το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Λευτέρη Βογιατζή, με τους Δημήτρη Μαρωνίτη, Σπύρο Σακκά,  Μίρκα Γεμεντζάκη, Ζουζού Νικολούδη κ.α.

Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει (αναφέρονται οι σπουδαιότερες) την Νοσταλγό και το Όνειρο στο κύμα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, Όχι Εγώ-Πράξη Χωρίς Λόγια του Σάμιουελ Μπέκετ, «Σελήνη, Άνασσα των Ουρανών» ερωτικά επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» και «Ματωμένος Γάμος»    του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Spoon River»του Έντγκαρ Λη Μάστερς «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ. «η Μικρή  μας  Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ , «η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρενματ, «η Ιστορία του Στρατιώτη» του Ίγκορ Στραβίνσκυ, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Υβόννη,  Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» του Βίτολντ  Γκομπρόβιτς, «Ελεύθερο Ζευγάρι» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου.

Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με τα Δη.Πε.Θε. Βόλου, Πάτρας, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ν. Αγγελίνη- Π. Χατζινίκου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, την Θεατρική Ομάδα Ανά(με)σα, και Bar Theater Company ,κ.α..
Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με  σκηνοθέτες όπως ο Κάρολος Κουν, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Λευτέρης Βογιατζής, Κώστας Τσιάνος, Δημήτρης Οικονόμου, Λυδία Κονιόρδου, Siegfried Schöenbohm, Θέμης Μουμουλίδης,  και με μαέστρους όπως ο Συμεών Κόγκαν και Γιώργος Χατζηνίκος, κ.α.
Έχει διδάξει θέατρο σε δραματική σχολή, σε εργαστήρια θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε σεμινάρια για τις τεχνικές του θεάτρου στην Α΄θμια και Β΄θμια εκπαίδευση, στο ΚΕ.ΘΕ.Α - πρόγραμμα Πιλότος και σε σεμινάρια Αρχαίου Δράματος.
Το  1993  ανέλαβε την δημιουργία και τον συντονισμό θεατρικής ομάδος ατόμων με κινητικές δυσκολίες στα πλαίσια του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων  του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Υ.Κ), όπου επί σειρά ετών δίδαξε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις της ομάδος.
Διδάσκει υποκριτική και θεατρικό αυτοσχεδιασμό στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. Δη. Πε. Θε. Βόλου.
Έχει συνεργαστεί στο κινηματογράφο με τους σκηνοθέτες: Ιωάννα Τσιλίδου και Αναστασία Κρατίδη.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ - ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΟΛΟΥ
FACEBOOK :Δημήτρης Δακτυλάς (Dimitrios Daktylas)


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)