Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

«Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Κάθε Τετάρτη έως 6 Σεπτεμβρίου...
στην Πλατεία του Μουσείου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο
ΩΡΑ 9.30 μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε μια ήσυχη ζωή χωρίς δυνατά πάθη σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το νησί. Έζησε όμως μια πολύ πλούσια εσωτερική ζωή μέσα από τους χαρακτήρες κυρίως των διηγημάτων του. Πρόκειται συνήθως για απλούς ανθρώπους της επαρχίας, που θα μπορούσαν να ζουν στο διπλανό σπίτι. Οι ιστορίες του δεν είναι γεμάτες εκπλήξεις, δεν συνταράζονται από εμφανή έντονα πάθη, δεν είναι γεμάτες περιπέτειες, εκπληκτικές συμπτώσεις, όπως όμως όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς, έτσι κι Παπαδιαμάντης κρύβει βαθιά το πραγματικό νόημα των ιστοριών του. Η επιφάνεια φαίνεται συχνά ήρεμη, τίποτα δεν την ταράζει, όμως οι χαρακτήρες των ιστοριών ζουν κι αυτοί έντονη εσωτερική ζωή, και γι αυτήν την έντονη εσωτερική ζωή τους μας μιλάει ο συγγραφέας.
Εκείνη, συχνά εξερχομένη εις τον εξώστην, τον εκοίταζεν επί μίαν στιγμήν, ρεμβή και αλλόφρων. Είτα το βλέμμα της αποσπώμενον εστρέφετο προς εν ανατολικόν σημείον του ορίζοντος, εις τα πέρα βουνά, μέχρι της εσπέρας εκείνης, καθ’ ήν, άμα τη ανατολή της σελήνης, απόντος του συζύγου, είδεν ιστάμενον παρά τον αιγιαλόν τον νεανίσκον, όστις είχεν εξέλθει μετά το δείπνον διά ν’ αναπνεύση την θαλασσίαν αύραν.



Η Νοσταλγός γράφτηκε στα 1894 και μιλάει γι αυτό ακριβώς που λέει κι ο τίτλος του διηγήματος. Η ηρωίδα της ιστορίας, νοσταλγεί το παρελθόν, τη ζωή με τους γονείς της, την αθωότητα και την ξεγνοιασιά της πρώτης της νιότης, νοσταλγεί όμως και κάτι που δεν βίωσε ποτέ. Νοσταλγεί την ζωή που δεν κατάφερε να ζήσει, τον πρώτο της έρωτα που τελικά χάθηκε πριν της χαρίσει έστω και λίγη ευτυχία. Κι έτσι, όταν στο τέλος επιλέγει χωρίς δισταγμό την ασφάλεια και την τιμή κι όχι έναν πιθανό μεγάλο έρωτα το κάνει πια χωρίς να αισθάνεται κανέναν πόνο.
-Έλεγε πάντοτε πέρα, κ’ εννοούσε την πατρίδα. Όπισθεν του πρώτου πρασίνου βουνού, άνωθεν του οποίου είχεν ανατείλει η σελήνη…
Εκεί ήτο η πατρίς, ο τόπος της γεννήσεώς της. Κ’ εστέναζε τόσον δι’ αυτήν, ως να την εχώριζεν ολόκληρος ωκεανός εκείθεν, ενώ μόλις απείχε δώδεκα μίλια.
Και την επόθει τόσον, ως να την είχε στερηθή από χρόνων πολλών, ενώ μόλις από ολίγων εβδομάδων ευρίσκετο εις την γείτονα νήσον.

Τμήματα του έργου  αποδίδονται και στην αγγλική γλώσσα ώστε να γνωρίσουν και οι ξένοι, επισκέπτες  της χώρας μας το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Καλλιτεχνική Σύλληψη-Διασκευή Κειμένου και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς
Μουσική: Βασίλης Παπαδόπουλος
Ερμηνεύουν: Βάσια Στάμου, Μάρθα Παπαθανασίου, Οδυσσέας Δακτυλάς
Μετάφραση στα Αγγλικά: Άννα Τσίρκα
Αφήγηση στα Αγγλικά : Γεωργία Τσιάρα
Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και την Υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»


Teaser for “Nostalgia” 2017