Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«Ο καλλιτέχνης»… στην προθήκη της αυλής μας!!!


Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει...
στο φως μόνο χαμένους πολιτισμούς, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά… 
Γύρω στο 2300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Το 1997 μ.Χ. ένας αρχαιολόγος επιχειρεί να αναβιώσει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες.
Παράλληλα με τις έρευνες του αρχαιολόγου, παρακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη Γουλανδρή από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, στη Σαντορίνη, όπου γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, και έπειτα στη μινωική Κρήτη, όπου καταφεύγει στο παλάτι του Μίνωα ζητώντας του να απελευθερώσει τη Θήρα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι επιθυμίες του Μίνωα όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή όλων. 
Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες.


Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο είναι φανερό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη της ζωής αλλά και του πολιτισμού.