Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Εθνική απαξίωση: Μας αρπάζουν τα πνευματικά μας δικαιώματα… Είναι έγκλημα να ασχολείστε με τα γράμματα!!!


Διαβάστε τη φιλοσοφία της Αριστεράς, της ανάπτυξης και της προόδου… 

Την περασμένη Παρασκευή 7/7/17 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση. Εντελώς απρόσμενα διαπιστώσαμε ότι συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο δύο διατάξεις με τις οποίες καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα των συγγραφέων και εκδοτών να αδειοδοτούν μέσω του ΟΣΔΕΛ τη χρήση αποσπασμάτων των έργων τους στην εκπαίδευση και το δημόσιο δανεισμό βιβλίων από δανειστικές βιβλιοθήκες και να λαμβάνουν εύλογη αμοιβή για τις παραπάνω χρήσεις των έργων τους.
Μάλιστα η αμοιβή για το δημόσιο δανεισμό καταργείται με αναδρομική ισχύ από το 1993 ενώ παραπέμπεται για το μέλλον σε προεδρικό διάταγμα και εξαιρούνται ολοκληρωτικά οι σχολικές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες του ΣΕΑΒ.
Είναι προφανές ότι αυτές οι δύο διατάξεις είναι καταστροφικές για τα δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών και θα ακυρώσουν όλες τις μακρόχρονες προσπάθειες του ΟΣΔΕΛ για την αδειοδότηση και είσπραξη αμοιβής στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δανειστικών βιβλιοθηκών (που διεθνώς αποτελούν τις κύριες πηγές εσόδων των ΟΣΔ συγγραφέων και εκδοτών).
Μέσα στο Σαββατοκύριακο συντονίσθηκαν όλοι οι συλλογικοί φορείς συγγραφέων και εκδοτών και απέστειλαν ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό και παράλληλα επικοινωνούν με κόμματα και βουλευτές.
Επειδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο και μεθαύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής καλούμε να επικοινωνήσετε με όσους πολιτειακούς παράγοντες τυχαίνει να γνωρίζετε και να ζητήσετε την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων (άρθρο 55 παρ.3 και 4), καθώς και να ευαισθητοποιήσετε – ενημερώσετε για το θέμα όσους δημοσιογράφους έχετε επικοινωνία.
Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδιωκόμενη κατάργηση πνευματικών μας δικαιωμάτων.


Αντώνης Καρατζάς
Πρόεδρος ΔΣ