Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω Ηλείας 28-31 Ιουλίου 2017…


Το Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας, μία...
από τις πολύ γνωστές διεθνείς διοργανώσεις, που όπως κάθε χρόνο αναμένεται και φέτος να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών, πρόκειται να διεξαχθεί, για 26η συνεχή χρονιά, 28 με 31 Ιουλίου 2017στην Αρχαία Ολυμπίακαι τη Ζαχάρω της Ηλείας.
Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα «Η Φιλοσοφία και  οι Τέχνες» με έμφαση:
Την ολιστική προσέγγιση
Τη συνεισφορά του Ν. Καζαντζάκη και του J.P. Anton στη Φιλοσοφία και στις Τέχνες
Τις απόψεις του Ξενοφώντος για τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες και την Ολιστική Θεωρία
Ως σύνεδροι συμμετέχουν, διαπρεπείς καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποικίλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στόχος του συνεδρίου είναι η συμβολή του στην προσπάθεια αποκέντρωσης και πολιτιστικής αναγέννησης της περιφέρειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση επαφή δια μέσου της Ελληνικής φιλοσοφίας  με την πολιτιστική κληρονομιά και το φιλειρηνικό πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων.
Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι  το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας (ΟΚΦΠ), με πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Λ. Μπαρτζελιώτη και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Το συνέδριο υποστηρίζουν, η Ιερά Μητρόπολης Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δήμος Ζαχάρως, η Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, Ο Εμπορικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, η Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.
Η διεθνής τιμητική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους:
E. AFONASIN, Novosibirsk State University, Russia
G. ANAGNOSTOPOULOS, Universityof California, San Diego
+J. ANTON, University of South Florida+
M. BECK, Lyon College, USA
Ch. EVANGELIOU, Towson University
K. WANG, Institute of Philosophy, Chinese Academy of Social Sciences 
Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Διοργάνωση «ΝΗΡΩΗ»)
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές πολιτιστικές δράσεις:
Θεατρικό δρώμενο στον εμπορικό δρόμο, από την Καλλιτεχνική Ομάδα «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», με θέμα «Ενθύμισης-Το Ολύμπειο Φως»
 Μουσικοθεατρική παράσταση από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημαρχείο, με θέμα «3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική»
ΚΡΗΤΟΛΥΜΠΙΟ ΠΝΕΥΜΑ με κρητικούς χορούς και τραγούδια από την Κρητική Ορχήστρα του Νίκου Ηλιάκη .
Επίσκεψη στο Σπήλαιο Βαρκού στην Καλίδονα Ζαχάρως, Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας
Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης με φαγητό, χορούς και τραγούδια Πελοποννήσου στην Καλίδονα από το Σύλλογο «Σάρενα».
Έκθεση φωτογραφίας “Ο διάλογος του Καζαντζάκη με τη φιλοσοφία και τι Τέχνες”
Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας και στα πλαίσια του έτους Νίκου Καζαντζάκη, για τον εορτασμό 60 χρόνων από το θάνατό του, ο Οργανισμός Νηρωή, το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με θέμα:  «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»
Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε διάφορα μέρη που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης (Ελλάδα και εξωτερικό).
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα:
Πληροφορίες για τους συντάκτες
Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας είναι ένα επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επί τριάντα συναπτά έτη οργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.
Το κέντρο εκδίδει από το 1988 το περιοδικό φιλοσοφίας και διεπιστημονικής έρευνας «Σκέψις» το οποίο αποστέλλεται στις βιβλιοθήκες πολλών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η περιοδική έκδοση Ολιστικής Φιλοσοφίας ΞΕΝΟΦΩΝ.

Εκδίδει ακόμα τα πρακτικά των συνεδρίων και συμποσίων, ενώ μεταφράζει και εκδίδει έργα πανεπιστημιακών και ερευνητών, Αμερικανών, Κινέζων και Ρώσων, μεταξύ άλλων αναγνωρισμένων φιλοσόφων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα… (iliaoikonomia.gr)