Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

«Οι γιοί της γαλανής κυρίας» στο γραφείο του Παύλου



Τρεις γενιές αφήνουν το στίγμα τους, σ’ αυτό... το βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου, δύο κόσμοι ακροβατούν πάνω από τις ζωές των ηρώων, με το «καλό» και το «κακό» να εναλλάσσονται… αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.

Έχοντας ως «ορμητήριο» τη Σύρο του 1841, η συγγραφέας μας μαγεύει για μια ακόμα φορά με τη γραφή της, προσφέροντάς μας προς μελέτη ένα βιβλίο γεμάτο μύθους, παραδόσεις, ιστορίες ανθρώπων που μέσα από το πέπλο της «μυθοπλασίας» φαντάζουν ως ιστορίες καθημερινότητας, που δεν σταματούν όμως εκεί.

Ο λυρισμός της γραφής της, δίνει ζωή και πνοή στους ήρωές της, με αποτέλεσμα το κείμενο να αποκτά άλλη δυναμική, μιας και τίποτα στη ζωή δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι, αλλά αρκετές φορές… όπως και δεν τη φανταζόμαστε!

Τίποτα δεν είναι ορατό στους χαρακτήρες των ηρώων, τίποτα δεν φανερώνει το τι θα ακολουθήσει, μιας και οι αντιφάσεις στη ζωή τους είναι σε περίοπτη θέση… προκαλώντας μοιραία την όποια πιθανή εξέλιξη.

Ένα βιβλίο λοιπόν, με τη δική του δυναμική… άξιο να διαβαστεί και να αποτελέσει αρχή μιας αναζήτησης τέτοιων πονημάτων, που αποσκοπούν στον πλούτο της γνώσης και της φιλαναγνωσίας.


Παύλος Ανδριάς
Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

www.aylogyros news.gr