Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

7 συμβουλές που μπορούν να μετατρέψουν μια μέτρια καριέρα σε καταπληκτική!


Είναι πολύ πιθανό να έχετε ξοδέψει ένα μεγάλο...
μέρος της ζωής σας διαβάζοντας διαδικτυακά συμβουλές γύρω από την εργασία. Όμως, πολλές απ’ αυτές είναι εντελώς κοινότοπες, τις ξέρουν όλοι, και μάλλον δεν πρόκειται να σας δώσουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Ιδού λοιπόν εφτά συμβουλές που μπορούν να μετατρέψουν μια μέτρια καριέρα σε καταπληκτική, και που ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να σας δώσουν.
1. Δεν φτάνει να κάνεις καλά τη δουλειά σου 
Αρκεί το να είσαι εξαίρετος στη δουλειά σου για να προχωρήσεις σ’ αυτήν; Όχι, απαντούν πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του Βίκτορ Γουόνγκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας PaperG. «Δεν φτάνει να κάνεις καλά ό,τι σου έχουν αναθέσει. Για να κάνεις το μεγάλο άλμα, πρέπει να έχεις την ικανότητα να φέρεις μελλοντική αξία στην εταιρεία με τρόπους που δεν διδάσκονται ούτε εξηγούνται: κυρίως βάσει του όγκου επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορείς να φέρεις στην εταιρεία», επισημαίνει. «Αυτοί που σκέπτονται τι να κάνουν και εν τέλει αποδίδουν είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες προαγωγής».
2. Είναι πολύ σημαντικό το για ποιον δουλεύεις
Όλοι ελπίζουμε να ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου το ποιος ξέρεις είναι λιγότερο σημαντικό από το τι μπορείς να κάνεις, αλλά αυτό συχνά δεν ισχύει. «Δεν χρειάζεται να είσαι παθιασμένος με το προϊόν που πουλάς. Δεν χρειάζεται να είσαι στον πιο glam τομέα» τονίζει ο Τζέρεμι Μπουντινέ, διευθυντής μάρκετινγκ της Ambition. «Αυτό που μετράει είναι το για ποιον έχεις δουλέψει». Αν έχεις το κατάλληλο πρόσωπο να σε συμβουλεύει, τότε είναι σίγουρο ότι θα γευτείς μεγάλη προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
3. Εξίσου σημαντικό είναι το πού δουλεύεις
Και το πού εργάζεσαι έχει μεγάλη επίδραση στην καριέρα σου. Δεν φτάνει να πεις «Θέλω να δουλέψω στις πωλήσεις ή στο λογισμικό», λέει ο Μπουντινέ. Ούτε φτάνει να αναφέρεις στο βιογραφικό κάποια εντυπωσιακά ονόματα εταιρειών. Η μοίρα σου επηρεάζεται από τη μοίρα της εταιρείας που θα σε απασχολήσει. Μην πάρεις όποια δουλειά να ’ναι σε μια παλιά εταιρεία επειδή βρίσκεται στο σωστό κλάδο ή ακούγεται εντυπωσιακή στους φίλους σου, αν αυτή η εταιρεία δεν έχει προοπτικές επιτυχίας.
4. Δεν είναι καλό να φαίνεσαι πάντα υπερβολικά απασχολημένος
Νομίζεις ότι οι πετυχημένοι είναι διαρκώς απασχολημένοι; Ξανασκέψου το, συμβουλεύει η Μίρα Ζάσλοβ, διευθύντρια διεθνών πωλήσεων στην Fab Exchange. «Είναι ειρωνικό, αλλά συχνά όσο περισσότερο απασχολημένος φαίνεσαι, τόσο λιγότερες πιθανότητες προαγωγής έχεις. Έχω δει έξυπνους και αφοσιωμένους εργαζόμενους που αποτυγχάνουν στην καριέρα τους επειδή φαίνονται πάντα απασχολημένοι», αναφέρει. «Αν φαίνεσαι αγχωμένος, οι άλλοι θα νομίσουν ότι δεν είσαι έτοιμος να αναλάβεις νέες υποχρεώσεις, και θα χάσεις ευκαιρίες για νέα και καινοτόμα πρότζεκτ».
5. Επισκέψου το χώρο που θα δουλεύεις
Όταν ετοιμάζουμε το επόμενο βήμα της καριέρας μας, συχνά σκεφτόμαστε πολύ αφηρημένα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αποφασίσεις για την καριέρα σου χωρίς να δεις την καθημερινή πραγματικότητα του πού και πώς πρόκειται να εργαστείς. Μην λάβεις αποφάσεις χωρίς να έχεις πραγματική εικόνα της μελλοντικής δουλειάς σου. Ο Άλεκ Μίρκοβιτς, ιδρυτής της campayn.com, νόμιζε ότι ήθελε να γίνει ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, αλλά όταν πήγε να δει το μέρος όπου θα δούλευε, άλλαξε άποψη: «Όλοι ήταν φαλακροί από το άγχος. Είχε πλάκα να παίζω στον εξομοιωτή, αλλά η πραγματική δουλειά φαινόταν εξαιρετικά αγχωτική. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα ήξερα ότι δεν επρόκειτο να την κάνω», θυμάται.
6. Μην κρύβεις τις αδυναμίες σου
Οι αποτυχίες δεν θεωρούνται ένδειξη ανικανότητας, αλλά σημάδι ότι είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις και να καινοτομήσεις, σύμφωνα με τη Ζάσλοβ. «Η ομάδα σου θα σε σεβαστεί και η καριέρα σου θα επιταχυνθεί αν οι άλλοι καταλάβουν ότι είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις ρίσκα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αναξιόπιστο αυτόν που δίνει συμβουλές αλλά δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα». Και καταλήγει: «Αν δείξεις ότι είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις ρίσκα, η ομάδα σου θα νοιώσει άνετα να κάνει το ίδιο. Ηγήσου δια του παραδείγματος».
7. Η υλοποίηση μετράει περισσότερο από τα σχέδια ή τις συμβουλές
Εν τέλει, μην ψάχνεις τη μαγική συνταγή. Διότι, όπως τονίζει και ο κόουτς Ντάρρεν Μπίτι, «μακροπρόθεσμα, δεν μετράει τόσο η συμβουλή, αλλά η εκτέλεσή της από το άτομο που τη λαμβάνει. Ακόμα και η τελειότερη συμβουλή είναι παντελώς άχρηστη αν δεν μπορείς να δράσεις βάσει αυτής». Το κλειδί είναι να μπορείς μόνος σου να καταλάβεις τι πρέπει να εφαρμόσεις και τι να απορρίψεις από την κάθε συμβουλή, βάσει της δικής σου προσωπικής κατάστασης.

Πηγή: FortuneGreece.com