Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Τι να φάτε και τι να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα…

Της Εύας Φράγκου


Καύσωνας και φαγητό είναι συχνά ένας...
δύσκολος συνδυασμός. Μόλις χαθεί η αρχική χαρά της άφιξης του καλοκαιριού,  ειδικά όταν οι θερμοκρασίες «χτυπήσουν κόκκινο», πολλοί ταλαιπωρούνται από απώλεια όρεξης. Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνήθειες των τροφών αλλά των ποτών μας και να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας ώστε μέσα από τις σωστές επιλογές, να δροσιστούμε αλλά και να πάρουμε και θρεπτικά συστατικά.
Τι να προτιμήσετε:
Καρπούζι
Εκτός από εξαιρετικά δροσιστικό, το καρπούζι περιέχει μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο και μπορεί να σας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο. Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά ζωντανό κόκκινο χρώμα. Άλλες πηγές του περιλαμβάνουν τις ντομάτες (ιδιαίτερα τις μαγειρεμένες) την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και την γκουάβα.
Σαλάτες
Λαχανικά όπως το μαρούλι, το αγγούρι, το σέλινο και τα ραδίκια αποτελούνται πάνω από 95% νερό. Η κατανάλωσή τους σε μια πολύ ζεστή μέρα θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, διατηρώντας σας ενυδατωμένο και δροσερό. Οι φράουλες και τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης πολύ νερό.
Τσάι
Παρόλο που ίσως χρειαστείτε παγωμένα ποτά, ένα ζεστό ρόφημα θα σας βοηθήσει πραγματικά να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Το τσάι είναι ήπιο διουρητικό, αλλά ο ιδρώτας, και κυρίως η εξάτμιση αυτού του ιδρώτα, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας θερμότητας. Λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου από την κατανάλωση ενός ζεστού ποτού, υπάρχει αντισταθμιστική αύξηση στη συνολική παραγωγή ιδρώτα, η οποία υπερκαλύπτει το εσωτερικό θερμικό κέρδος από το ζεστό ρόφημα.

Τι να αποφύγετε:
Αλκοόλ
Απογοητευτικό, αλλά πρέπει να το κάνετε. Αν και το να κάθεστε στον κήπο με ένα μπουκάλι από το αγαπημένο σας κρασί μπορεί να φαίνεται σαν τον τέλειο τρόπο για να περάσετε το χρόνο σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην αφυδάτωση, ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό διουρητικό, προκαλώντας σας να ουρείτε περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι θα αφυδατωθείτε γρηγορότερα.
Μάνγκο
Όπως το αλκοόλ, τα μάνγκο δρουν ως διουρητικά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται. Είναι καλύτερα να μείνετε μακριά και  από τον μάραθο, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια για τον ίδιο λόγο.
Κρέας
Για πολλούς από εμάς, καλοκαίρι και ζέστες είναι συνυφασμένα με το μπάρμπεκιου, αλλά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα πρέπει να το αποφύγετε. Η πέψη της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας απαιτεί πολλή ενέργεια, δημιουργώντας μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται «θερμογένεση». Προτιμήσετε τρόφιμα ελαφριά σε πρωτεΐνες: Μπορεί να χρειαστείτε από 50% έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός σας την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.. Άρα, κρέας με μέτρο!
Γλειφιτζούρια, καραμέλες, γρανίτες, παγωτά

Προϊόντα με περίσσεια ζάχαρης δεν συνιστώνται. Ακόμη και τα παγωμένα όπως είναι τα παγωτά και οι γρανίτες του εμπορίου μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η πέψη τους προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή το σώμα υπερβαίνει την αντιστάθμιση της γρήγορης  ψύξης που προκαλείται από τα κρύα τρόφιμα… (itrofi.gr - femalevoice.gr)