Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Η πρωτοπόρος της επιχειρηματικότητας το σημερινό doodle της Google


Η Έσθερ Άφουα Οκλόο, η γυναίκα θρύλος...
και πρότυπο επιχειρηματικότητας, είναι το σημερινό doodle της Google.
Ως επιχειρηματίας αλλά και πρωτοπόρος του μικροδανεισμού, η «θεία Οκλόο» αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθήσει και άλλους να πετύχουν ακολουθώντας τα βήματά της.
Η Έσθερ γεννήθηκε στη Γκάνα στις 18 Απριλίου του 1919. Ως έφηβος, το 1930, άρχισε να πουλάει χειροποίητες μαρμελάδες και χυμούς, βάζοντας στόχο να δημιουργήσει σταδιακά τη δική της επιχείρηση.
Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα, και αφού αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες, η Οκλόο έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, την Nkulenu Industries. 
Επιπλέον, ήταν η πρώτη που απέκτησε δίπλωμα μαγειρικής στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στη χώρα της, ο Οκλόου μοιράστηκε τις τεχνικές που έμαθε με άλλες γυναίκες στη Γκάνα, βοηθώντας τις να ξεκινήσουν δικιές τους μικρές επιχειρήσεις και να αποταμιεύσουν χρήματα. 
Στη συνέχεια επέκτεινε την επιχείρησή της, φτιάχνοντας συνταγές για εμπορική χρήση. Από το 1959 έως το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γκάνας.
Από το 1970 και έπειτα ασχολήθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. 
Μάλιστα, η δράση της είχε τέτοιο αντίκτυπο, ώστε το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. 
Ήταν μία από τις ιδρύτριες της Women’s World Banking το 1976, μιας ΜΚΟ που παρέχει στρατηγική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από 40 ανεξάρτητους μικροοικονομικούς θεσμούς και τράπεζες, που ευνοούν την επιχειρηματικότητα των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το 1990 η Έσθερ έλαβε το Αφρικανικό Βραβείο για την Ηγεσία.
Είχε τέσσερα παιδιά και πέθανε το 2002 από πνευμονία

Σήμερα, για τον εορτασμό των 98 ετών από τη γέννησή της, το google doodle απεικονίζει την Έσθερ να στηρίζει τις γυναίκες της Γκάνα, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να βελτιώσουν τις ζωές και τις κοινότητές τους.