Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά


«Όλους τους ρεμπέτες του ντουνιά», πρωτοπόρους...
και συνεχιστές, επιφανείς και αφανείς, νησιώτες, στεριανούς και μετανάστες έρχεται να θυμίσει και να τιμήσει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» μέσα από το αφιέρωμα που διοργανώνει την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στις 8μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος), με ελεύθερη είσοδο.
Για την υλοποίηση της μουσικής και συνάμα ιστορικής αυτής αναδρομής, «συμπεθεριάσανε» διαφορετικές γενιές καθώς το ρεμπέτικο τραγούδι εξακολουθεί να γοητεύει διαφορετικές ηλικίες ανθρώπων. Έτσι, πλάι στη νεανική κομπανία το «Συμπεθεριό», βρέθηκαν μέλη του συλλόγου, λάτρεις του ρεμπέτικου που ανέλαβαν να ξετυλίξουν την ιστορία του.
Μέσα από τη δομή μιας μουσικής παράστασης με κείμενα, αφήγηση, βίντεο και φυσικά πολύ τραγούδι, ανιχνεύεται όλη η διαδρομή του τραγουδιού από τις απαρχές έως και τη φθορά του. Μέσα από ένα τέτοιο μακροχρόνιο ιστορικό μουσικό ταξίδι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στις τάσεις της ρεμπέτικης ζωής, στα βασικά μουσικά ρεύματα που καθόρισαν το ύφος, στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν και έγραψαν αθάνατα τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από απλούς ανθρώπους και σε εκείνες τις προσωπικότητες του ελληνικού πνεύματος, που στήριξαν ένα μουσικό είδος που γνώρισε εποχές παραγκωνισμού και διώξεων.
Όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν λεπτομέρειες και πλευρές για ένα μουσικό είδος που αποτελεί τμήμα του νεοελληνικού πολιτισμού, ας σπεύσουν να απολαύσουν το ρεμπέτικο, που τραγούδησε για την ελεύθερη ζωή, τον έρωτα και την απιστία, τον πόνο, τη δυστυχία, την αρρώστια, τη ξενιτιά και τη φυγή, για την χαρά, τη ζωή και το θάνατο, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα με τον πιο «ρεπορταζιακό τρόπο» γεγονότα της εποχής του.
Για την ιστορική μουσική αναδρομή στο ρεμπέτικο που εξακολουθεί να τραγουδιέται από νέους ανθρώπους, να προκαλεί, να συγκινεί και να διασκεδάζει μεγάλα τμήματα του λαού μας συνεργάστηκαν: Παναγιώτης Πλούμης (κείμενα), Ελένη Γλαρέντζου (επιμέλεια βίντεο) και Ροδόλφος Σταματίου (σκηνοθετική επιμέλεια).
Παίζει η μουσική κομπανία το «Συμπεθεριό» που αποτελείται από τους: Γιώργο Αντώνη τραγούδι - κρουστά, Στέλιο Χρυσανθόπουλο βιολί - μπουζούκι, Μιχάλη Χρήστου μπουζούκι - μπαγλαμάς, Αποστόλη Σταθόπουλο κιθάρα. Συμμετέχει η Ευγενία Μπουλούζου τραγούδι - κρουστά.
Επικοινωνία: αllostopos@gmail.com

Fb: Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-official-page”