Σάββατο 29 Απριλίου 2017

«Τι θα φάω στο σχολείο μαμά;»… στο γραφείο της Κάλλης


Το ξυπνητήρι χτυπά κάπου εκεί στις 7 το πρωί, ώρα...
για πρωινό, ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, ετοιμασία  για το κολατσιό, γκρίνια, γιατί δεν θέλουν να φάνε πάλι το ίδιο… με το ένα μάτι κλειστό και με το άλλο να λοξοκοιτά προσπαθείς να τα πείσεις να φάνε τώρα και τους λες χαρακτηριστικά «…ορίστε και 1 ευρώ να πάρεις μια τυρόπιτα»!
Κάπως έτσι ξεκινάει το πρωινό της Ελληνίδας μάνας!!! Ή μήπως κάνω λάθος;  Τι μπορεί να αλλάξει; Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθεις χρόνων, να πείσουμε τα παιδιά να φάνε κάτι διαφορετικό, που παράλληλα είναι νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό; Τι απαντάτε εσείς στα παιδιά σας όταν σας ρωτούν «Τι θα φάω στο σχολείο μαμά;». Και λέτε, σάντουιτς, φρούτα, κέικ, κ.α.
Οι απαντήσεις που ακούτε είναι: «Όχι πάλι», «Θα με κοροϊδεύουν», «Η Μαρία παίρνει από το κυλικείο ότι θέλει», «Ο Κώστας  τρώει κάτι υπέροχα σνακ»…
Το νέο βιβλίο της Θέμις Καρδιόλακα  «Τι θα φάω στο σχολείο μαμά;» που κυκλοφορεί από τη Ελληνοεκδοτική  περιέχει 80 εύκολες συνταγές για το σχολείο και όχι μόνο!
Ακούω φωνές…
«Ένα ακόμα βιβλίο με συνταγές, για το πώς να αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά ,τα όσπρια, τα φρούτα, με ποιο τρόπο να τα πείσουμε να τα φάνε, πρωτότυπες ιδέες για τα πιο νόστιμα και λαχταριστά σκαν, γλυκά και συνταγές από άλλο πλανήτη, αλλά με πανάκριβα υλικά, ώρες ατελείωτες στην κουζίνα»… μπλα, μπαλ, μπλα…
Σ’ αυτές τις φωνές έρχομαι να πω ότι το βιβλίο αυτό, περιέχει συνταγές για όλα τα βαλάντια, εύκολες, λίγο πιο δύσκολες, γρήγορες, με υλικά που έχει το κάθε σπίτι και άλλα που ίσως να μην έχουν μπει ποτέ.
Συνταγές που θα κάνουν τα παιδιά να σου πουν: «Τι σούπερ φαγητό μού έφτιαξες πάλι», «Είσαι η πιο τέλεια μαμά του κόσμου!  Σ’ αγαπώ πολύ!»
Burger γαλοπούλας, το σουβλάκι του Οβελίξ, καγιανάς σε χωριάτικο ψωμί, ρολάκια αγγουριού, κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί και πιπεριές, κεφτεδοσάντουιτς, σάντουιτς με ρυζογκοφρέτα και μπανάνα, πατατοσαλάτα, σαλάτα φακές, σαλάτα με κριθαράκι και αρακά, σαλάτα με φασόλια, taco salad, caprese fusilli, dips, muffins ρυζιού, pizza με πίτα ολικής, pizza rolls, σφολιατάκια με ανθότυρο και ντομάτα, κεφτεδάκια φάβας… είναι μερικές από τις αλμυρές συνταγές του βιβλίου «Τι θα φάω στο σχολείο μαμά;».
Μπάρες δημητριακών, μπάρες με ταχίνι, παστέλι με φιστίκια Αιγίνης, σοκολατένια αμύγδαλα, καραμελωμένα μήλα, γλυκά πιτάκια, σοκολατένια pancakes, cookie με μπανάνα και βρώμη, μπαλάκια από δαμάσκηνα, ταρτάκια λεμονιού, τρουφάκια καρότου, μπισκότα με μαρμελάδα, chocolate chip cookies
Στο βιβλίο της Θέμις Καρδιόλακα θα συναντήσεις συνταγές για φαγητά που μπορούν να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο. Άρα μιλάμε για υγιεινά, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλεται να λαμβάνουν ημερησίως τα παιδιά.
Εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, για να μην τρέχουμε πιο πολύ από όσο ήδη τρέχουμε.
Διατηρήσιμα, ώστε, ακόμη κι αν απαιτούν περισσότερη ώρα, να τα ετοιμάζουμε σε μεγάλη ποσότητα και ή να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη ή να τα φυλάμε στο ψυγείο λίγες ημέρες, κάνοντας τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό και γλιτώνοντας το καθημερινό άγχος «τι θα δώσω στο παιδί μου σήμερα;».
Εύκολα και στη μεταφορά τους.
Αγαπητά στα παιδιά, οπότε θέλουν χρώμα, γεύση, δηλαδή το λιγότερο να είναι πεντανόστιμα, για να επιστρέφει άδειο το ταπεράκι στο σπίτι!
Καλή σας απόλαυση…
Ποτέ δεν είναι αργά για κάτι υγιεινό, θρεπτικό, νόστιμο, οικονομικό και γρήγορο!!! Ένα βιβλίο που θα αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας, αλλά και τις δικιές μας. Γιατί προσέχοντας το τι τρώνε, φροντίζουμε να τους εξασφαλίσουμε τη μελλοντική τους υγεία και ανάπτυξη. 

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας