Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος…



Ο επαρκής ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη...
και ειδικά για τους άνδρες ίσως είναι σωτήριος, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών που κοιμούνται ελάχιστα (3-5 ώρες το βράδυ) έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν επικίνδυνο καρκίνο προστάτη, συγκριτικά με όσους κοιμούνται το ελάχιστο συνιστώμενο για καλή υγεία (7 ώρες κάθε βράδυ).
Επίσης έξι ώρες ύπνος το βράδυ, συνδέεται με 29% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με τον ύπνο επί επτά ώρες.
«Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, θα ενισχύσουν το ρόλο του επαρκούς ύπνου στην διαφύλαξη της υγείας», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια δρ Susan Gapstur, αντιπρόεδρος στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να βρεθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για τη συσχέτιση της χρόνιας έλλειψης ύπνου με τον επιθετικό καρκίνο προστάτη.
Τα νέα ευρήματα, διευκρίνισε, υποδηλώνουν ότι ο φυσικός κύκλος ύπνου/αγρυπνίας του οργανισμού (οι κιρκάδιοι ρυθμοί) μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του προστατικού καρκίνου.
Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της American Association for Cancer Research που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, η νέα έρευνα έγινε με ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 823.000 άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν για δεκαετίες οι επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες είχαν αναφέρει τις συνήθειες ύπνου τους (μεταξύ άλλων τη διάρκειά του, την αϋπνία και την εργασία σε κυλιόμενα ωράρια), ενώ όλοι ήταν υγιείς την εποχή που δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης περισσότεροι από 10.200 από αυτούς είχαν πεθάνει από καρκίνο του προστάτη.
Η σύγκριση των συνηθειών ύπνου με τα περιστατικά αυτά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο οι άντρες ηλικίας κάτω των 65 ετών έχουν αυξημένη πιθανότητα επιθετικού καρκίνου αν δεν κοιμούνται αρκετά. Οι άνδρες άνω των 65 ετών δεν φάνηκε να επηρεάζονται, όσες ώρες κι αν κοιμόντουσαν το βράδυ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ύπνου αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου, και η οποία μπορεί να οδηγεί σε αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις, περισσότερες οξειδωτικές βλάβες, μειωμένη ικανότητα του γενετικού υλικού να αυτοεπιδιορθώνεται και σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει και στη διαταραχή των γονιδίων που συμμετέχουν στην καταστολή της ογκογένεσης, πρόσθεσε η δρ Gapstur… (mononews.gr)