Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι φυλές των «καλημεράκηδων» στα social media


Παλιά έλεγες την πρώτη “καλημέρα” στο γαλατά, πολύ παλιά...
για την ακρίβεια. Μικρός στον οδηγό του σχολικού, στο συμμαθητή, μετά στο συνάδελφο. Μέχρι που ήρθε το facebook κι ανάμεσα στις άλλες φυλές εμφανίστηκαν οι “καλημεράκηδες” και οι “καλησπεράκηδες” . Κι αν μη τι άλλο, έχουμε ποικιλία από δαύτους :
– “Ο λιτός κι απέριττος” : Με το που ξυπνά, προτού εκπληρώσει τις βασικές βιολογικές του ανάγκες θεωρεί αυτονόητη υποχρέωσή του να ευχηθεί στο διαδικτυακό σύμπαν “καλημέρα σε όλες και όλους”. Είναι η πρώτη από τις δεκάδες αναρτήσεώνγια τη μέρα που μόλις ξεκίνησε.
– Ο selfie freak : Εξελιγμένη εκδοχή του προηγούμενου , απευθύνει “καλημέρα” συνοδευόμενη από φωτογραφία selfie, πολλάκις επεξεργασμένη και με βαθυστόχαστο ρητό εν είδει λεζάντας σε σχέση με τη ζωή, τον άνθρωπο, τη φύση.
–  Ο “από τη θέση του οδηγού” : Εγκλωβισμένος στην κίνηση, αξιοποιεί το χρόνο αναρτώντας ενημερωτικές καλημέρες για το πού έχει μποτιλιάρισμα, ποιους δρόμους πρέπει να αποφύγουμε. Συχνά, οι εν λόγω αναρτήσεις καταλήγουν σε ύβρεις και αναθεματισμούς.
– “Ο οπαδός” : Η “καλημέρα” του είναι μια καθυστερημένη και καμουφλαρισμένη “καληνύχτα”. Αφορά, τα αποτελέσματα των χθεσινοβραδινών αγώνων του Champions League που επειδή τελείωσαν περασμένα μεσάνυχτα ήταν αργά για να σχολιαστούν. Εννοείται ότι ενημερώνει και για τις επιδόσεις του στο στοίχημα κι αν τελικά καταλήγει κουβά ή ταμείο.
– ” Ο μετεωρολόγος” : Η μέρα και η όλη ψυχολογία του τελούν σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση συννεφιάς χρησιμοποιεί επί ποινή απαραδέκτου τη λέξη “μπίχλα”, σε καιρό ηλιοφάνειας, χαρές και πανηγύρια, ποιος τον πιάνει…
– ” Ο DJ” : Λέει “καλημέρα” πάντοτε υπό τους ήχους προσεκτικά επιλεγμένου τραγουδιού. Την “καλημέρα” ακολουθούν στίχοι από το αναρτώμενο άσμα, με πολλά αποσιωποιητικά και υπονοούμενα.
– “Η ονειροπαρμένη” : Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η γράφουσα. Απευθύνει “καλημέρες” μέσα από λόγια της Κικής Δημουλά ή του Τάσου Λειβαδίτη (Χριστιανόπουλος και Αλκυόνη Παππαδάκη παίζουν επίσης πολύ δυνατά), ντυμένες με τα χρώματα ρομαντικού πίνακα ζωγραφικής .
– ” Ο ξενύχτης” : Θαμώνας ή κι εργαζόμενος τη νύχτα, προσποιείται το πτώμα παίζοντας με τα νεύρα μας που την ώρα που προσπαθούμε να θέσουμε σε συναρμολόγηση το διαλυμένο μας κορμί και να πάμε στη δουλειά, αυτός πάει για ύπνο.
– “Τα trolls” : Θα μπορούσαν να γίνουν ένα θέμα μόνα τους. Διακωμωδούν τα πάντα, αυτοσαρκάζονται, δε διεκδικούν την πατρότητα των γραφομένων, καθώς πρόκειται για ανακυκλούμενα αστεία.
– “Ο Χάρης Θεοχάρης” : Από τότε που τον χάσαμε από Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, και στερούμαστε της ανάλογης πληροφόρησης, αφού πρώτα τουίταρε την εγκύκλιο και μετά την υπέγραφε, βρέθηκαν πολλοί άξιοι αντικαταστάτες του, που θεωρούν πρέπον με το που ανοίγουμε το αιφόνι να μας πιάνει το αφιόνι υπενθυμίζοντάς μας – call me tax heaven- τις φορολογικές μας υποχρεώσεις.
– “Ο παρουσιαστής- οικοδεσπότης” : στην κατηγορία αυτή ανήκουν κλάμπερμεν, καλησπερατζούδες, υπεύθυνοι εκδηλώσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, επίδοξοι συγγραφείς που με το “καλημλερα” μας θυμίζουν πού μας περιμένουν το βράδυ.
– “Ο γιορτάζω γιορτάζω μ´ακούτε που το φωνάζω” : Αν μη τι άλλο, η αναβάθμιση του θεσμού των γενεθλίων οφείλεται στο facebook. Κάθε μέρα όλο και κάποιοι εορτάζουν, γι’ αυτό πάντα υπάρχει στην αρχική μας ευχαριστήρια ανάρτηση , ενίοτε από τα μεσάνυχτα, και ενδεικτική και ουχί περιοριστική απαρίθμηση των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για να σταλούν οι ευχές. Το τελευταίο ιδίως αν στον τοίχο οι ευχές δεν είναι και τόσες πολλές, οπότε πρέπει να απολογηθείς στους διαδικτυακούς ενόρκους.
– “Ο λάτρης της καφεΐνης” : Η καλημέρα οπωσδήποτε καταφθάνει στις οθόνες με απεικόνιση του φλιτζανιού του καφέ, με ολίγη από διαφήμιση του καφεπωλείου και με σχόλιο περί τις ευεργετικές επιδράσεις του ροφήματος.
– “Ο καψούρης” : Είναι μονοθεματικός. Αγαπάει και τέλος. Με την καλημέρα, την καλησπέρα, την καληνύχτα, όλα αφορούν και απευθύνονται στον έρωτά του. Μόνο μη χωρίσει, διότι θα τον κλαίμε όλοι μαζί τον μακαρίτη.
– “Ο μεταξύ όγκου και γράμμωσης” : Περάσαμε στους καλησπεράκηδες. Πρώτος και καλύτερος ο τακτικότατος θαμών γυμναστηρίου, που μας καλησπερίζει και η κρεατίνη σπάει ρουθούνια.
– “Η Αργυρώ Μπαμπαρήγου” : καλημέρα και καλησπέρα έχουν σχέση με το φαγητό, είτε απ’ τα χεράκια της είτε έτοιμο. Εννοείται ότι υπάρχει και το σχετικό φωτογραφικό ενσταντανέ.
– “Η βασίλισσα της νύχτας” : Μας καλησπερίζει κάθε βράδυ κι από άλλο μπαρ, γι’ αυτόν είναι η ζωή, να τον έχετε από κοντά, τελεί χρέη κλείστρας ( = κλείνει τραπέζια όπου δεν μπορείς να βρεις).

Πηγή  Ανθή Γεώργα(sciencearchives)