Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Στο στόχαστρο οι αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης…



Εξελίξεις φαίνεται να υπάρχουν το θέμα της επιβολής...
η μη των ασφαλιστικών εισφορών 26,9% στους τίτλους κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) που κόβει ένας εργαζόμενος όταν ο εργοδότης αδυνατεί να τον βάλει στο μισθολόγιο της εταιρίας του.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να απαλλάξει από το ασφαλιστικό χαράτσι τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.  Επί της ουσίας εκείνο το οποίο σκέφτονται στο Υπουργείο είναι να συνεχίσουν, τουλάχιστον για το 2017 , να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι αυτοαπασχολούμενοι εκείνοι που εισπράττουν ως αμοιβή για υπηρεσίες ποσό μέχρι 5.000 ευρώ ΚΑΤ έτος (2.500 ευρώ ανά εξάμηνο) , κόβοντας απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.
Όμως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συνεχίσει να ισχύει πως όσοι εισπράττουν ετησίως πάνω από 5.000 ευρώ ως αμοιβή από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει είτε να κόψουν δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκι”) είτε να αμειφθούν-ασφαλιστούν ως μισθωτοί (μισθολόγιο).
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και όλες οι εφαρμοστικές υπουργικές εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για τις εισφορές των επαγγελματιών και των “μπλοκάκηδων” προβλέπουν πως θα επιβληθεί “χαράτσι” και στις αμοιβές οι οποίες προκύπτουν από απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, χωρίς να γίνεται διάκριση στο ύψος της αμοιβής (δηλαδή άνω ή κάτω των 5.000 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών κύριας σύνταξης – υγειονομικής περίθαλψης ανήλθε μόλις στο 64%. Με άλλα λόγια, προέκυψε “τρύπα” 36% ή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τον εισπρακτικό στόχο των εισφορών του Ιανουαρίου, αν και δόθηκε χρονικό περιθώριο δύο μηνών για την καταβολή τους.
Τι πρέπει να πληρώσουν 
Έως τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου (δηλαδή μόνο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης του “χαρατσιού”), οι επαγγελματίες και τα “μπλοκάκια” πρέπει να καταβάλουν τη 2η δόση.
Εντός του Απριλίου αναμένεται, επίσης, να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και για τις εισφορές 11% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ σε 350.000 επαγγελματίες, και προπαντός δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς. Και αυτό, την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016.
Γι’ αυτό ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να δώσει στους παραπάνω ασφαλισμένους του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) παράταση καταβολής των εισφορών αυτών μέχρι τις 30/6/2017.
Με άλλα λόγια, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι θα μπορούν “λογικά” να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα, εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 30/6/2016 (ή τα έχουν ρυθμίσει) και, φυσικά, καταβάλλουν εμπρόθεσμα της τρέχουσες εισφορές τους από 31/3/2017 και έπειτα…
Τι ζητούν οι μηχανικοί 
– Δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων και καταβολής των ελάχιστων εισφορών μέχρι την απόφαση του ΕΦΚΑ επ’ αυτών.
– Παράταση καταβολής εισφορών για τους εργαζομένους με “μπλοκάκια” και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις (μέχρι τέλη Απριλίου).

– Ακύρωση της εγγραφής τους ως “επαγγελματιών” (με βάση φορολογικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών) όσων εργαζομένων εντάσσονται στην ΗΔΙΚΑ και στη ΓΓΠΣ ως εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”… (mononews.gr)