Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

«Καπιταλισμός καπούτ»


«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους όπου...
η καπιταλιστική αλυσίδα έσπασε […] όπως έγινε στην Ισπανία όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων, στην Ιρλανδία μετά το κραχ των τραπεζών και στην Ισλανδία αφότου η χώρα κήρυξε πτώχευση. Οι παραπάνω χώρες βίωσαν μια δραματική πτώση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στις φαινομενικά σταθερές ακόμη χώρες δεν υπάρχει κρίση. Το αντίθετο: Ο δυτικός καπιταλισμός βρίσκεται τρόπον τινά σε Emergency Life Support. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τη μηχανή της οικονομίας να ξαναπάρει μπρος με προγράμματα ανάκαμψης και δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων από το χρήμα των κεντρικών τραπεζών, άλλοι επιβάλλουν μέτρα λιτότητας, σε νυχτερινές έκτακτες συνεδριάσεις μοιράζονται δέσμες μέτρων διάσωσης και κατά βάση όλοι προσπαθούν να τη βγάλουν τα επόμενα χρόνια – ή και τους επόμενους μήνες».

Ο Robert Misik συνοψίζει τις τρέχουσες συζητήσεις περί κρίσης του καπιταλισμού και καταδεικνύει ποια ζητήματα και εναλλακτικές λύσεις πρέπει να εξετάσουμε σήμερα. Βασική του θέση είναι η εξής: Η κρίση της κοινωνίας στην οποία ζούμε είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε δεν αρκεί να την αντιμετωπίσουμε απλώς μέσω αναδιανομής. Το σύστημα πρέπει να αναθεωρηθεί στο σύνολό του.


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο για τους Έλληνες αναγνώστες. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα αδιέξοδα της ελληνικής πραγματικότητας κάνοντας εύστοχες αναφορές στην εγχώρια πολιτική και οικονομική κρίση.