Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ξέχνα τις αναμνήσεις


Γεννημένη ως τρίτο και ανεπιθύμητο κορίτσι μιας εύπορης οικογένειας...
της επαρχίας, η Ντόνα γνωρίζει αρχικά την αγάπη μόνον από τους στενούς συγγενείς. Η ανέμελη παιδική της ηλικία διακόπτεται βίαια, όταν ο ανήσυχος και προβληματικός πατέρας της, Ιωνάς, μετά την πτώχευση της οικογένειας μεταναστεύει για ν’ αναζητήσει την πρόοδο και τον πλούτο που έχασαν. Σταδιακά ξεριζώνει τις τρεις κόρες και τη γυναίκα του από την ήσυχη ζωή στο αρχοντικό, αλλά και από τη θαλπωρή της πατρίδας, τάζοντας σπουδές λαμπρές, πλούτη και αναγνώριση. Σύντομα όμως οι υποσχέσεις του παγιδεύουν τις τέσσερις γυναίκες σε μια ψυχρή ζωή.
Ο Ιωνάς, με τις συμπεριφορές του και τις σκληρές απόψεις του για τον θεσμό της οικογένειας, καταφέρνει να διχάσει και ν’ απομονώσει τόσο τις αδερφές μεταξύ τους όσο και με τη μητέρα τους. Ο ίδιος ορίζει τη ζωή της Ντόνας, θέτοντάς της αυστηρούς όρους σπουδών, φιλικών σχέσεων, γάμου, παρά τις αντιδράσεις της. Η μόλις εικοσάχρονη Ντόνα δεσμεύεται έτσι σ’ έναν αταίριαστο γάμο με τον Παύλο, που κι αυτόν παγιδεύει μεθοδευμένα ο Ιωνάς.
Αντέχει άραγε η Ντόνα τα σκληρά χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, γεμάτα κακοποίηση και απανωτές προσβολές; Ανάμεσα σ’ όλα εκείνα που έχουν σημαδέψει τη ζωή της, από πού αντλεί δύναμη και χτίζει σιγά σιγά την καριέρα της; Όταν κάποτε ξεκινάει μια καινούργια ζωή, μπορεί να πιστέψει σ’ αυτήν; Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ό,τι συναρπαστικό φέρνει αυτή η ζωή μαζί της;

Η Ντιάνα Παλαιολόγου γεννήθηκε στη Μεσσηνία και μεγάλωσε στη Βαυαρία. Σπούδασε επιστήμες θεάτρου, παιδαγωγικά και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη φιλοσοφία.
Εργάστηκε αρχικά ως δασκάλα, στη συνέχεια ως επιστημονική συνεργάτης του πανεπιστημίου του Μονάχου, και για αρκετά χρόνια ως συντονίστρια εκπαίδευσης εξωτερικού.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Ένα διεθνές curriculum για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», Ατραπός, 2005 και «Πέντε σύγχρονα παιδαγωγικά ζητήματα», Ατραπός, 2006. Το «Ξέχνα τις αναμνήσεις» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.