Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο «Συλλέκτης χρόνου»… με το Μίλτο Γήτα, κοντά σας


«Εδώ και χρόνια φυραίνει η ζωή ανάμεσα σε σίδερα και τσιμέντα...

Τα χαμόγελα φυλακίζονται ανάμεσα σε οροφές και πατώματα.
Ο χρόνος κυλά και δραπετεύει στις μελαγχολικές ρυτίδες των προσώπων μας.»

H Kάπα Εκδοτική σας προσκαλεί στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Μίλτου Γήτα με τίτλο «Συλλέκτης χρόνου», τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 στις 19:00 στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (Καφέ Θέα/tro, Βασιλέως Γεωργίου 2A).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Έλσα Αγοραστού, Δημοσιογράφος
Κωνσταντίνος Παπαπρίλης Πανάτσας, Δημοσιογράφος
Αλέξανδρος-Γιώργος Τανασκίδης Λαμπρουσνάκης, Δημοσιογράφος

Ποιήματα θα απαγγείλει η Εύκλεια Καράδαγλη
*3 τυχεροί από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση θα κερδίσουν μετά από κλήρωση παλιότερα βιβλία του Μίλτου Γήτα

Έγραψαν για τον «Συλλέκτη χρόνου»
«Με έντονα πεζολογικά χαρακτηριστικά, ο μακροσκελής στίχος ακροβατεί στις λεπτές ισορροπίες που διατηρεί ο ποιητής μέσα από τη σύνδεση της προφορικότητας με τον ιδιαίτερο λυρισμό του. Ο στιχουργικός ρυθμός διαμορφώνεται από ενδιάμεσες τελείες που θρυμματίζουν σε ημιστίχια τις συνθέσεις, βαθαίνοντας την μελαγχολία. Θα λέγαμε πως η στίξη του αισθητοποιεί ακριβώς τις στιγμές που συνέλεξε η μνήμη και εκείνες τις αναμνήσεις που παλεύει να ανασύρει παρατηρώντας τις αλλαγές στο χώρο και τα πρόσωπα.»
(Δήμος Χλωπτσιούδης, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας)

«Η ποίηση δεν είναι ταλέντο. Δεν είναι ΜΟΝΟ ταλέντο. Είναι και κατάθεση μιας γεμάτης ψυχής. Ο Μίλτος Γήτας την έχει αυτή την ψυχή. Γεμάτη συναισθήματα, αντιθέσεις, αντιρρήσεις, ευγένεια, τόλμη. Έχει και ταλέντο στο γράψιμο. Το διαπίστωσα όχι μόνο διαβάζοντας τα ποιήματά του αλλά και δουλεύοντας μαζί του, πριν 4-5 χρόνια, στη δημιουργία του Ομαδικού Μυθιστορήματος «Δώδεκα». Που ήταν δική του ιδέα και σύλληψη. Ξέρει Ελληνικά. Χειρίζεται έξυπνα και επαρκώς τη γλώσσα. Έχει επιχειρήματα, ευρηματικότητα και αντίληψη. Ε, τι άλλο μπορείς να ψάξεις και να ζητήσεις από ένα νέο, μορφωμένο και διαβασμένο άνθρωπο που αποφάσισε να εκθέσει δημόσια τις σκέψεις, την ευαισθησία, την ακεραιότητα και το επίπεδό του; Ο «Συλλέκτης Χρόνου» από την ΚΑΠΑ Εκδοτική μπορεί να γίνει «κλασικό» της γενιάς του.»

(Δημήτρης Κωνσταντάρας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας)

«Μικρά και μεστά ποιήματα, γραμμένα με σθένος και αλήθεια, καθαρότητα και ρεαλισμό. Σαν αυτόνομα κείμενα πλημμυρισμένα από συναισθήματα, που αναδεικνύουν τη ζοφερή πραγματικότητα, τις αγωνίες, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τα αμείλικτα «γιατί» κάθε παιδιού, κάθε εφήβου, κάθε νεοέλληνα. Αποσύνθεση καθημερινή. Αβεβαιότητα που φωλιάζει στις ψυχές. Απόγνωση που επιζητεί τη λύτρωση, το τέλος, την φλόγα της ελπίδας. Η εικόνα μας στο τώρα μα και μια μικρή χαραμάδα φωτός για το μέλλον. Ανάσες αισιοδοξίας μέσα από το σκοτάδι των ημερών μας.Μια σύγχρονη ποιητική συλλογή, που σε μαγνητίζει και κάθε φορά που τη διαβάζεις ανακαλύπτεις ένα νέο κομμάτι, μια νέα οπτική, και αφουγκράζεσαι εσένα...»

(Καλλιόπη Κρητικού, Καθηγήτρια Πληροφορικής, Blogger)
  
«Συλλέκτης χρόνου», Κάπα Εκδοτική
Πέντε χρόνια μετά την τελευταία του ποιητική συλλογή ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος και ποιητής Μίλτος Γήτας κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συλλέκτης χρόνου». Πρόκειται για 21 καινούργια ποιήματα που έχουν σαν κύρια θεματολογία τον χρόνο που κυλάει, την ανθρώπινη ύπαρξη, το παιδί και το θάνατο στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ουσιαστικά οι βασικοί θεματικοί πυλώνες της νέας του ποιητικής συλλογής είναι τρεις. Ο χρόνος, η απώλεια και το παιδί. Ο χρόνος που με το πέρασμα του αλλάζει τους ανθρώπους, τις γειτονιές, τα σπίτια… όλα γύρω μας. Ο χρόνος που φέρνει χαρές αλλά και λύπες, αναμνήσεις αλλά δημιουργεί και όμορφες στιγμές. Η φθορά του χρόνου που στο τέλος φέρνει θάνατο. Από την άλλη οι απώλειες, άνθρωποι που χάνονται από τη ζωή  απροσδόκητα, άνθρωποι που επιλέγουν άλλους ανθρώπους ή ακόμη και άλλα μέρη για να ζούνε. Ξεχωριστός ο πόνος από κάθε τέτοιου είδους απώλεια αλλά τα αποτελέσματα συνήθως είναι τα ίδια για όλους όσους βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Και τέλος το παιδί. Το παιδί που γεμίζει τις ψυχές των γονιών του συναισθήματα και που μέσα από τα μάτια του παιδιού βλέπει ο κάθε γονιός τη δική του παιδική ηλικία, βλέπει το παρόν αλλά και το μέλλον του.
Επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα αλλά και από όσα συμβαίνουν γύρω του αυτά τα τελευταία χρόνια ο ποιητής Μίλτος Γήτας προσπαθεί να ξορκίσει «το κακό» από γύρω του με στίχους που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη ποιητική πρόταση.
Βιογραφικό

Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Antenna και του τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές, ένα ομαδικό μυθιστόρημα, ένα δοκίμιο κι ένα βιβλίο με δημοσιογραφικά του κείμενα. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Ηπείρου και του Λαογραφικού και Πολιτιστικού συλλόγου «Καλαρρύτες». Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και σε ειδησεογραφικά sites. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Η ποιητική συλλογή «Συλλέκτης χρόνου» βραβεύτηκε τον μήνα Νοέμβριο στον 32ο Διαγωνισμό «Σικελιανά 2016» του διεθνή πολιτιστικού συλλόγου «Το Καφενείο των Ιδεών».

Έργα του ιδίου
2002: «Όλη μου η εφηβεία ένα ποίημα», έκδοση Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (Ποίηση)
2002: «Ψυχανεμίσματα», έκδοση ιδιωτική (Ποίηση)
2004: «Η πρώτη παρτίδα», εκδόσεις Γαβριηλίδη (Ποίηση)
2005: «Vacui Dies», έκδοση ιδιωτική (Δοκίμιο)
2008: «Στα Σύνορα της Θλίψης», εκδόσεις Σοκόλη – Κουλεδάκη
(Ποίηση)
2009: «Επαφή», εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη (Ποίηση)
2010: «Δώδεκα», εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική
(Συλλογικό Μυθιστόρημα)
2011: «Ανακωχή», εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη (Ποίηση)

2012: «Βlog από μελάνι», εκδόσεις Revolution (Ειδησεογραφία/Δοκίμιο)