Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ένα απλό εργαλείο για να έλξεις στη ζωή σου όλα όσα ονειρεύεσαι!!!


Είναι πανεύκολο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!

Τι κοινό έχουν ο Robbie Williams, ο Leonardo DiCaprio, ο Hugh Jackman, ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Andre Agassi και η Serena Williams; Είναι όλοι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και για να πετύχουν όσα ονειρεύονται χρησιμοποιούν ανάμεσα σε άλλα και τη μέθοδο του NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός).
Όπως λέει η Life & Relationship Coach Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, το NLP δημιουργήθηκε τo 1975 από τον μαθηματικό Richard Bandler και τον John Grinder, καθηγητή Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου της Santa Cruz. Το NLP θεωρήθηκε η αντίδραση έναντι της κλασικής ψυχολογίας που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εύκολα και να βιώσουν τη χαρά στη ζωή τους αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τα γεγονότα /ερεθίσματα στη ζωή τους.
Όλοι όσοι εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της είναι το «vision board» δηλαδή ο πίνακας οραματισμού ή ο οπτικός πίνακας της ζωής μας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθά να έλξουμε στη ζωή μας όλα όσα ονειρευόμαστε και να πετύχουμε τους στόχους μας στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή μας. Το καλύτερο είναι ότι για να φτιάξει κανείς ένα vision board είναι πανεύκολο, ανέξοδο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION BOARD ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η λογική είναι πολύ απλή: φτιάχνουμε έναν πίνακα με εικόνες ή και φράσεις και ποιήματα από όλα όσα ονειρευόμαστε να έχουμε στη ζωή μας και τον τοποθετούμε σε ένα σημείο όπου τον βλέπουμε κάθε μέρα. Πώς λειτουργεί; Σε πρώτο επίπεδο, βλέποντας καθημερινά αυτό το κολάζ που έχουμε δημιουργήσει, αισθανόμαστε χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση. Σε βαθύτερο επίπεδο, όπως γράφει η Ronda Byrne στο βιβλίο της Το Μυστικό, «ο Νόμος της Έλξης διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή μας μέσω της σκέψης μας. Όταν οραματιζόμαστε κάτι, εκπέμπουμε αυτή την πανίσχυρη ενέργεια προς το σύμπαν». Και το σύμπαν, με τη σειρά του, μας το στέλνει πίσω. Ακόμα κι αν ανήκεις στους πιο δύσπιστους, που θεωρούν το Νόμο της
Έλξης μια ακόμα παράνοια της New Age φιλοσοφίας, σκέψου ότι πλέον κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν την εικονοποίηση στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και πως οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την επίδραση της σκέψης μας στην καθημερινότητά μας: ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διακρίνει αν το ερέθισμα που του δίνουμε είναι αληθινό ή όχι, οπότε αντιδρά με τον ίδιο τρόπο είτε πραγματικά βρισκόμαστε κάτω από ένα φοίνικα σε μια εξωτική παραλία είτε απλώς κοιτάζουμε μια τέτοια ονειρεμένη φωτογραφία.
«Άλλωστε, και οι αναμνήσεις μας, αν το σκεφτείτε», λέει η κα. Λαουτάρη Δεληγιάννη, «δεν είναι τίποτα άλλο από εικόνες που έχουν αποθηκευθεί στον εγκέφαλό μας. Αν χρειαστεί να απαντήσετε στην ερώτηση “πού ήσουν σήμερα το πρωί;”, θα χρειαστεί να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα για να απαντήσετε. Με το vision board λοιπόν αντιστρέφουμε συνειδητά τη διαδικασία και δημιουργούμε εικόνες που συνειδητά επιλέγουμε να βιώσουμε».
Το κλειδί όσον αφορά το vision board μας είναι να επικεντρωνόμαστε στο πώς θέλουμε να νιώθουμε, αντί να μένουμε σε όσα θέλουμε να αποκτήσουμε, κατ’ ουσίαν δηλαδή σκοπός του είναι να μας δημιουργήσει περισσότερο και εντονότερο συναίσθημα.
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ
Για να φτιάξεις το δικό σου vision board θα χρειαστείς: ένα χαρτόνι ή μια επιφάνεια με φελλό, φωτογραφίες δικές σου ή από περιοδικά, εικόνες/ρητά που θα εκτυπώσεις από το internet, κόλλα, ψαλίδι, πινέζες, και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σου (π.χ. υλικά για χειροτεχνίες, πολύχρωμα χαρτιά, κορδέλες, αυτοκόλλητα…).
TIPS & TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ
• «Το καλύτερο με τα vision boards είναι ότι μοναδικός τους σκοπός είναι να μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις, όπως το θέλεις, αρκεί να σου αρέσει και να σου δίνει έμπνευση και δύναμη», τονίζει η κα. Λαουτάρη Δεληγιάννη.
• Ξεκίνησε βάζοντας την αγαπημένη σου μουσική και σβήνοντας το κινητό, άναψε κεριά, κάνε ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις την ατμόσφαιρα που θα σε εμπνεύσει.
• Συγκέντρωσε το υλικό σου. «Τοποθέτησε μία δική σου φωτογραφία στο κέντρο του χαρτονιού. Η φωτογραφία σου χρειάζεται να κοιτάζει ευθεία μπροστά ή προς τα δεξιά (όπως κοιτάζεις το χαρτόνι), καθώς το βλέμμα δεξιά συμβολίζει το μέλλον». Βρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν στο χαρτί τα όνειρά σου και τους στόχους σου, ζωγράφισε κάτι μόνη σου, αντίγραψε το αγαπημένο σου ποίημα, κόψε από ένα περιοδικό μια φράση που θα ήθελες να σου ψιθυρίζει ο σύντροφός σου στο αφτί όταν είσαι «πεσμένη» ή βάλε ερωτικά σημειώματα που σε έκαναν να αισθάνεσαι υπέροχα… Κράτα μόνο όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα! «Τις φωτογραφίες που θα επιλέξεις χρειάζεται να τις τοποθετήσεις γύρω από την προσωπική σου φωτογραφία και να φροντίσεις να μην επικαλύπτονται, αλλά να συνδέονται μεταξύ τους. Φρόντισε να μην αφήνεις κενά μεταξύ των φωτογραφιών ώστε να ρέει η ενέργεια φυσικά από την μία εικόνα στην άλλη. Κάτι τελευταίο που θα έχεις υπόψη σου είναι να μην τοποθετήσεις πάνω από το κεφάλι σου φωτογραφίες που θα σε “βαραίνουν”. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μη βάλεις τον ιδανικό σου σύντροφο, το ιδανικό σου σπίτι ή την ιδανική σου εργασία πάνω από το κεφάλι σου για, να μην αισθάνεσαι ότι “καπελώνεσαι” από αυτές τις εικόνες. Τοποθέτησέ τες εκατέρωθεν της φωτογραφίας σου και βάλε από πάνω σου όμορφες φράσεις που σε εκφράζουν ή τοποθεσίες που θα ήθελες να επισκεφθείς».
• Μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις διαφορετικά vision boards για κάθε τομέα της ζωής σου (δουλειά, σχέση, φιλία, fitness/διατροφή, διακοπές κ.λπ.) ή ένα μεγαλύτερο όπου θα συμπεριλάβεις τα πάντα. Θυμήσου, δεν υπάρχουν κανόνες και «πρέπει» – μόνο ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά!
• «Όταν δημιουργείς το vision board μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να σου λέει “σιγά μην σου συμβεί εσένα αυτό” (πάτησε mute σε αυτή τη φωνούλα της επίκρισης) και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να σου “συμβεί” εάν πραγματικά το θέλεις, τίποτα δεν είναι άπιαστο και αδύνατο να γίνει».
• Αφού συνθέσεις όλο τον πίνακα, κοίταξέ τον και απόλαυσε τα συναισθήματα που σου δημιουργεί! «Εάν χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές κοιτώντας το τελικό αποτέλεσμα, κάντο. Διασφάλισε ότι αυτό που κοιτάς σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και δεν σε αγχώνει».Τοποθέτησέ τον σε ένα σημείο που θα το βλέπεις κάθε μέρα. Πολλοί προτιμούν να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν όταν ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί.
• Φωτογράφισέ τον ώστε να μπορείς να τον έχεις πάντα μαζί σου στο κινητό σου ή κατέβασε μια εφαρμογή όπως αυτή του Hay House.

• Ανανέωσέ τον ή φτιάξε έναν καινούριο όταν και αν νιώθεις πως χρειάζεται… (queen.gr)