Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

«Τροφούπουλη»… στο γραφείο της Κάλλης


Παιδιά ελάτε να ταξιδέψουμε στην πιο γευστική πόλη του κόσμου!
Την Τροφούπολη! Μια πανέμορφη, πολύχρωμη και ευωδιαστή πόλη, που κατοικούν οι Τροφούληδες και σκοπό έχουν να μάθουν στους Διατροφούληδες, που ζουν στην διπλανή πόλη την Διατροφούπολη, να τρώνε σωστά και υγιεινά.
Οι γειτονιές της Δημητιακούλας και του Ψωμούλη, της Λαχανικούλας, το σπίτι του Γαλακτομικούλη, το αγρόκτημα της ομάδας «ΚΡΕΑΣ- ΨΑΡΙΑ- ΟΣΠΡΙΑ,  η Αλλαντικούπολη, το σπίτι του Ξηροκαρπούλη, τα καλά λίπη συνθέτουν την Τροφούπολη.
Οι κάτοικοι της,  οι Βιταμινούλες, τα Μεταλλάκια και οι τρεις Σουπερ Ένερτζι Ήρωες ζουν αρμονικά και αγαπημένοι…
Στη διπλανή πόλη στη Διατροφούπολη, συναντάμε μεγάλα χωράφια, με «καλές» και «κακές» παραγωγές και στη μέση η Γεωπονούλα να κάνει τον διαιτητή! Η κα Ντέτη, ο Γιατρούλης, ο Φαρμακ, ο Μάγειρας, ο Γυναστηκούλης, ο  Φατούλης, η Ομορφούλα, ο Σπίθας, η Νιάο, ο Παχουλούλης, η Αδυνατούλα, η υγιεινούλα, η Αρρωστούλα, ο θερμισούλης, ο Ζαχαρένιος, ο Κίκο, ο Κανονικούλης, η Στρουμπουλούλα, ο Δυνατούλης, η Γλυκούλα, η Λαιμαργούλα, το Αστροπελέκι, είναι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, που άλλοι τρέφονται υγιεινά και άλλοι πάλι όχι. Κάποιοι γυμνάζονται και κάποιοι όχι.
Μακριά από τις πόλης βόσκουν σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι αγελάδες, πρόβατα, αρνάκια, κατσικάκια, μοσχαράκια… στο δάσος συναντάς σκιουράκια, σκαντζόχοιρους, λαγούς, ελάφια, κ.α. ζωάκια που τα προσέχουν, τα αγαπούν και δεν τα σκοτώνουν. Εκεί σ’ ένα παραμυθένιο παλάτι ζει και η νεράιδα Καλή Τροφένια. Είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη όταν βλέπει τα παιδιά υγιή που τρέφονται σωστά…
Όμως, υπάρχει και ένας μάγος, που είναι κακός και χαίρεται και πανηγυρίζει όταν βλέπει άρρωστα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά. Τα λίπη, η ζάχαρη, οι χρωστικές είναι οι αγάπες του οι μοναδικές… Ποιος είναι αυτός; Ο μάγος ο Τρίκακος… δε θέλει να βλέπει χαρούμενα παιδιά και έτσι αποφάσισε να φτιάξει ένα μείγμα ανθυγιεινών τροφών να ξεχειλίσει και να «πνίξει» τα παιδιά.
Θα τα καταφέρει; Τα σαλάμια, τα γιγάντια γαριδάκια,  τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα ντόνατς, τα ζαχαρωτά, τα χοτ- ντογκς πέφτουν βροχή!!! Τι θα γίνει τελικά; Ποιος θα παρασύρει ποιον; Τι ρόλο θα παίξουν οι τρεις Σούπερ Ένερτζι Ήρωες, τα Μεταλλάκια, οι Βιταμινούλες και η καλή νεράιδα;
Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να παρασυρθεί κάποιος και αν κατρακυλήσει στους πειρασμούς που του ροφούν την ενέργεια, μπορεί να επανέλθει; Τι είναι αυτό που θα κάνει τον οργανισμό μας δυνατό, ποια είναι η ασπίδα του;
Μέσα από την «Τροφούπολη» της Σοφία Κύργιου και τις εικόνες της Μαρίας Μανουρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, το παιδί παίρνει τις βάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή, μαθαίνει το ρόλο και την αξία της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της φιλίας. Επίσης μιλά για τη αποδοχή της διαφορετικότητας, το σεβασμό στα ζώα και στη φύση.
Αν και έχει αρκετούς ήρωες που ο μικρός αναγνώστης ή ακροατής μπορεί εύκολα να κουραστεί ή και να μην συγκρατήσει τόσες έννοιες και χαρακτήρες μαζί, μπερδεύει και δημιουργεί κάπου σύγχυση… αξίζει να διαβαστεί τμηματικά, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η αφομοίωση των χαρακτήρων – ηρώων και ο ρόλος τους.
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

By aylogyros news