Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Ήταν ξεχωριστή τιμή και χαρά για εμάς αυτή του η επίσκεψη, ενός ανθρώπου...
«εργάτη» των γραμμάτων… μα πάνω απ’ όλα «δάσκαλος» για του νεώτερους, λέγοντάς μας το πιο απλό: «Πάρε τις αποφάσεις σου ύστερα από σοβαρή σκέψη και μετά, μην κάνεις πίσω».

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Οι γονείς μου, τα χαμένα χρόνια και το ποδόσφαιρο στο δρόμο

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Ο Ντόναλντ Ντακ , ο Μικρός Ήρως και ο Ιβανόης

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Κάθε άλλο παρά. Αγαπούσα χωρίς να καταλαβαίνω τους συμβολισμούς.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Την υπομονή και την επιμονή

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Το κάπνισμα και η αδυναμία μου στα παιδιά μου.

Την μοίρα, την θεωρείται γραφιά της ζωής σας;
Μπα. Πιστεύω στο τυχαίο. Όχι στο γραμμένο

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας; Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Λέγοντάς το, χαμογελώντας και βοηθώντας. Δεν είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα εξαρτάται από εμένα και  από την κατάλληλη στιγμή.  Στα Ελληνικά δηλαδή, το timing

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Γράφω, μαθαίνω  το χαρακτήρα του 15μηνου εγγονού μου και τις  ιδιοτροπίες του γέρου σκύλου μου

Ποια   είναι   η   αγαπημένη   σας   ελληνική   ταινία   ή   ποια   πιστεύεται   ότι   είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Το «Υπάρχει και Φιλότιμο» φυσικά.

Ποιο είναι το αγαπημένο  σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Άνθρωπος είναι. Η γυναίκα μου. Και το οικογενειακό μας δαχτυλίδι που περνάει από γενιά σε γενιά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα;
Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα;

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Έτσι όπως το γνώριζα, το πίστευα, το έγραφα και το έλεγα: Πλήρης εμπορευματοποίηση, ακουστικά στ αυτιά, «κεντρικές αποφάσεις», εκμηδενισμός της προσωπικότητας…

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Από τον φόβο της υπέρβασης , από ανικανότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές της, άγνοια, χαμηλό επίπεδο γνώσεων, έλλειψη φαντασίας και υποταγή σε ξένα πρότυπα και εγχώρια στερεότυπα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Βαριέται

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Ένα νόμο που δεν υπάρχει: Το σεβασμό του νόμου. (Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων. Εμμανουήλ Ροίδης)

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Αυτό που είμαι. Άνθρωπος

Πιστεύετε στα όνειρα;
Αυτά που βλέπω τα βράδια; Καθόλου. Πιστεύω στα όνειρα που κάνω.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Αυτό που είπα και λέω στα παιδιά μου και στους μαθητές μου : «Πάρε τις αποφάσεις σου ύστερα από σοβαρή σκέψη και μετά, μην κάνεις πίσω».



Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας γεννήθηκε, σπούδασε και ζει στην Αθήνα. Γιός του αγαπημένου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα  και της Γιούλης Γεωργοπούλου , έχει δυο παιδιά, την Παυλίνα και το Λάμπρο και έναν εγγονό, τον Στέφανο.
Με ρίζες από τη  Ρίγα της Λεττονίας , τη Σινώπη του Πόντου και  την Κωνσταντινούπολη, τελείωσε το Λύκειο με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πτυχιούχος Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Εργάστηκε  36 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και  περιοδικά , στην τηλεόραση , τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. και το ραδιόφωνο . Ως συνεργάτης της Ε.Ρ.Τ. περιέγραψε ως βασικός σχολιαστής δυο Ολυμπιακές Διοργανώσεις, το 1980 στη Μόσχα και το 1984 στο Λος Άντζελες, Παγκόσμια και Ευρωπαικά Πρωταθλήματα Στίβου, Κολύμβησης  και Ενόργανης Γυμναστικής καθώς και τα μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα τένις από το 1987 ως το 1985.   Ανέλαβε   οργανωτικά και διευθυντικά πόστα σε όλα τα είδη των Μ.Μ.Ε.  ως το 2004,  όταν και  εξελέγη βουλευτής Α΄. Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Έχει γράψει κείμενα και μουσική για τον κινηματογράφο , το θέατρο και την τηλεόραση, περισσότερα από 20 βιβλία εκ των οποίων τα περισσότερα μυθιστορήματα και περίπου 2.000 άρθρα και αναλύσεις για εσωτερικά και διεθνή θέματα. Το 1989-90 και το 1996-97 ήταν εκ των συγγραφέων των Φακέλων Υποψηφιότητας της Αθήνας για τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 και του 2004 με αντικείμενο τους τομείς Τηλεοπτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας και Χωροταξίας Κέντρων Τύπου.
Από το 2000 ως το 2004 ήταν στέλεχος της Διεύθυνσης Τύπου – Επικοινωνίας  του ΑΘΗΝΑ 2004 απ΄ όπου αποχώρησε λόγω εκλογής του στο Κοινοβούλιο.
Εκτός από το Κοινοβούλιο, έχει εκλεγεί  Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών  το 2002 ,  και Δημοτικός Σύμβουλος  Αθηναίων το 2010 και το 2014. 
Σήμερα  είναι συνταξιούχος, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Πολιτιστικού Οργανισμού του  Δήμου, γράφει βιβλία ( το τελευταίο του , «Άσπρο Πουκάμισο και Κόκκινα παπούτσια» με τον Εκδοτικό Οίκο «Εντύποις» του Γιάννη Κρανιά )  και μόλις ανέλαβε  υπεύθυνος της  Διαχρονικής Βιβλιοθήκης  του Εκδοτικού Οίκου Εμπειρία – Σμυρνιωτάκης  για την έκδοση των 100 σπουδαιότερων Βιβλίων που διαμόρφωσαν τον κόσμο.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)