Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Άκυρος ο ΕΝΦΙΑ σε Φιλοθέη – Ψυχικό – Ν.Βουτζά και Δελφούς


«Άκυρος» είναι ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας...
Το Β´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι λάθος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε αυτές και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις «καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας».
Χωρίς δηλαδή να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια  μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.
Βάσει των αποφάσεων ωστόσο δεν πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών και αυτό γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί ένα μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει  τις νέες αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017… (pikosapikos)