Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

«Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες»


Η εντεκάχρονη Τομασίν ζει εδώ και μερικούς μήνες στο σκοτεινό...
και γεμάτο σκόνη σπίτι της υπέργηρης θείας του παππού της μαζί με τον πατέρα της, τη θεία, τον θείο και τα ξαδέλφιά της. Καθώς η μακρινή ηλικιωμένη θεία βρίσκεται ετοιμοθάνατη στον τελευταίο όροφο, τα αδέλφια του πατέρα της τσακώνονται για την αξία του σπιτιού ενώ αυτός είναι κλεισμένος στον εαυτό του, πενθώντας τον θάνατο του μικρού αδελφού της Τομασίν. Ώσπου μια μέρα, η μικρότερη ξαδέλφη της, θα κάνει μια σημαντική ανακάλυψη: μια μεγάλη ντουλάπα γεμάτη με όλους τους καθρέφτες που λείπουν από το μεγάλο σπίτι. Και μέσα στους καθρέφτες, θα βρεθεί ένας διαφορετικός κόσμος – ένας κόσμος όπου ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει όχι αυτό που επιθυμεί περισσότερο, αλλά αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη…

Το «Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες» έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ένα κλασικό μυστήριο του συγγραφικού στυλ των C.S. Lewis, Philippa Pearce και Maria Gripe, ενώ υπογραμμίζεται πως είναι «μια ιστορία για φαντάσματα που δεν έχει την πρόθεση να τρομάξει και που εξερευνά την προσπάθεια του ατόμου να ξεπεράσει την απώλεια αλλά και να βρει τον πραγματικό εαυτό του». Όλοι οι χαρακτήρες είναι άριστα δημιουργημένοι, γοητεύουν από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη και καθιστούν το βιβλίο μία μαγική περιπέτεια ενηλικίωσης για τη δύναμη της πίστης και την οικογενειακή αγάπη, που -εκφραζόμενη σωστά- λυτρώνει, θεραπεύει, σώζει.


Την εξαιρετική μετάφραση στα ελληνικά έκανε η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη και το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης εικονογράφησε η βραβευμένη εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή.