Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» … στο γραφείο της Κάλλη


«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένας από τους πιο γνωστούς...
 ήρωες των παραμυθιών… Ένα αγαπημένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του πιο διάσημου έργου του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ένα βιβλίο που διαβάζεται και από παιδιά και μεγάλους σε όλη τη γη τα τελευταία 74 χρόνια! Καθώς οι εικονογραφημένες του σελίδες έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες και διαλέκτους.
Έρχεται τώρα «ο Μικρός Πρίγκιπας» και από τους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, του ομίλου ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αλλά σε έμμετρη διασκευή για παιδία από τη Λίζα Κόντου, για να δώσει μια νότα, μια μελωδία, μια διαφορετική χροιά στη γνωστή και τόσο αγαπημένη ιστορία.
Αυτή,  του πιλότου (ο αφηγητής)  ο οποίος μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του στη Σαχάρα, συναντά ένα μικρό, ασυνήθιστο αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα. Γνωρίζονται και γίνονται φίλοι.
Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούριο του φίλο. Το αγόρι μιλά στον πιλότο για τον πλανήτη του, ένα αστεροειδή, και για τα ταξίδια του σε άλλους κόσμους του διαστήματος. Εκεί συνάντησε ανθρώπους ματαιόδοξους αλλά και κάποιους (ελάχιστους) περισσότερο «ανθρώπινους».
Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύξουν ένα αναπάντεχο δέσιμο κατά τη διάρκεια των 8 ημερών που έμειναν αβοήθητοι στην έρημο.
«Ήταν ένας πριγκιπάκος,
Με σπαθάκι και με μπότες, με μανδύα και γαλόνια.
Είχε ολόχρυσα μαλλάκια και βελούδο παντελόνια!
Τον κοιτούσα, τον κοιτούσα, δίχως, να καταλαβαίνω.
Τι παράξενο παιδί!»
Αυτό το παράξενο παιδί ξεχωρίζει με το να αγαπά στον υπέρτατο βαθμό. Η αγάπη για το τριαντάφυλλό του, δίνει νόημα στη ζωή του. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει υπερφυσικά χαρακτηριστικά και ως σύμβολο αντιπροσωπεύει μέσα από την παιδικότητά του, την αθωότητα και την αγάπη.
Ο αφηγητής- πιλότος,  που δεν είναι άλλος από το συγγραφέα, αφηγείται την ιστορία έξι χρόνια μετά «τη συνάντησή του» με το Μικρό Πρίγκιπα και την φιλία που δημιουργήθηκε.
Η αλεπού διψά για τη φιλία και ζητά να «ημερώσει», δίνοντας στους μικρούς- μεγάλους αναγνώστες το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να δώσουν αγάπη χωρίς ανταλλάγματα και εγωισμούς, χωρίς στοιχεία συμφέροντος, δίνοντας νόημα στο πρότυπο για όλες  τις ανθρώπινες σχέσεις.
Το τριαντάφυλλο, είναι ένας χαρακτήρας εγωιστικός με παράξενες απαιτήσεις που οδηγούν τον Μικρό Πρίγκιπα να φύγει από τον πλανήτη του και να περιπλανηθεί σε άλλους. Έχει ανθρώπινη μορφή, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ παράλληλα και ένα λουλούδι σύμβολο αγάπης. Αυτό είναι που δίνει το ερέθισμα στο μικρό μας ήρωα να αντιληφθεί ότι «την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» και ότι η αγάπη στηρίζεται στην υπευθυνότητα για τον άλλο.
Μέσα από τις ατάκες του βιβλίου, βγαίνουν πολλά νοήματα για τη ζωή...
Όπως είναι η σημασία που έχει κανείς να αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του με την καρδιά και την ψυχή, χωρίς να παρασύρεται από όσα απλά βλέπει.
Η δυνατότητα να βλέπει κανείς πέρα από την ύλη, πέρα από τα δεδομένα, γιατί τα πράγματα που αξίζουν βρίσκονται κρυμμένα και επειδή οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο τι βλέπουν, αυτό τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
Με αυτό το κύριο και τόσο ουσιαστικό μήνυμα οδηγό, ενισχύουμε την παιδική δημιουργικότητα, την «τρέλα» και την ανεμελιά, την περιέργεια και την χαρά στο να απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα της ζωής, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του μικρού αναγνώστη, τον βοηθά να αποκτήσει εμπιστοσύνη, σιγουριά για αυτό που είναι, να βάζει στόχους και σκοπούς στη ζωή του, να μαθαίνει να εκτιμά και να σέβεται αυτό που έχει.
«Μόνο μην ξεγελαστείτε και τα πείτε στους μεγάλους όλ’ αυτά για το λουλούδι, για τον πρίγκιπα, τ’ αρνί… Δεν μπορούνε οι μεγάλοι τέτοια πράγματα να νιώσουν! Πρόβλημά τους! Έχουν όλον τον καιρό να μετανιώσουν…»

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Παιδαγωγός