Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία public, για το 2018



Με τον ηθοποιό Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον...
ρόλο του «Γραμματοκατασκευαστή» να χτίζει γράμματα και λέξεις, τα απαραίτητα των βιβλίων, ξεκίνησε η βραδιά της απονομής των βραβείων Public για τα βιβλία που ξεχώρισε το κοινό και ψήφισε σε συνολικά 11 κατηγορίες.
Ενδεικτικά το βραβείο στην κατηγορία «Ελληνικό μυθιστόρημα» απονεμήθηκε στον Στέφανο Δάνδολο για το βιβλίο «Ιστορία χωρίς όνομα» των εκδόσεων Πατάκη, ενώ στην κατηγορία του διηγήματος βραβεύτηκε το «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή» της Τζούλιας Γκανάσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
Την προτίμηση του κοινού στο «Ελληνικό non-fiction» το βιβλίο των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α. 1942-1974» του Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο στον αείμνηστο δημοσιογράφο και συνεργάτη της «Κ» Μιχάλη Κατσίγερα.
Το βραβείο για το «Μεταφρασμένο μυθιστόρημα» της χρονιάς που πέρασε πήρε το βιβλίο «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς, των εκδόσεων Gutenberg, σε μετάφραση Αθήνας Δημητριάδου. Στη νέα κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα αναδείχθηκε νικήτρια η Φραντζέσκα Μάνγγελ για το βιβλίο «Η νύχτα του Σάουιν» των εκδόσεων Bell.
Το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου πήρε η Παναγιώτα Καρτσακάλη για τις «Νύχτες θαυμάτων» των εκδόσεων Λιβάνη, ενώ το βραβείο για το «Εκδοτικό Αποτύπωμα» απονεμήθηκε στις εκδόσεις Πατάκη. O «Σπόρος» της Κηφισιάς αναδείχθηκε το καλύτερο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο.
Μάλιστα, ορισμένοι από τους εκδότες που ανέβηκαν στο βήμα αναφέρθηκαν σε θέματα του κλάδου, όπως το μέτρο της ενιαίας τιμής του βιβλίου και το ζήτημα της επιδότησης μεταφράσεων για ελληνικά έργα.
Τη βραδιά συνυπέγραψε μουσικά ο δεξιοτέχνης στο πιάνο Δημήτρης Καλαντζής και το τζαζ κουιντέτο του, ενώ μια εμφάνιση - έκπληξη έκανε και η Μαρίνα Σάττι με τις Fones.
Τα βραβεία των καταστημάτων Public συμπλήρωσαν φέτος πέντε χρόνια και στη διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, συμμετείχαν περίπου 154.000 αναγνώστες, οι οποίοι «έριξαν» 289.000 ψήφους στις 11 κατηγορίες του διαγωνισμού. Φέτος ο διαγωνισμός «κούμπωσε» με τη διοργάνωση Αθήνα 2018–Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το αφιέρωμα «Λογοτέχνες της Αθήνας» παρουσιάζοντας σε βίντεο τα σημεία σύνδεσης της Αθήνας με το βιβλίο… (kathimerini.gr)
http://www.publicbookawards.gr/2018/awards2018.php