Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Διαγράφονται χρέη στα Ταμεία…



Ανάσα θα πάρουν από τη νέα ρύθμιση χιλιάδες ελεύθεροι...
επαγγελματίες και αγρότες που βρέθηκαν ως το 2016 να έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία. Η ρύθμιση προβλέπει τα χρέη που διαγράφονται και επί της ουσίας αφορά όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση και βρέθηκαν χρεωμένη στον ΕΦΚΑ.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Η διαγραφή των χρεών σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή θα είναι εφικτή εφόσον υπάρχει εύλογη αμφιβολία για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία.
Ουσιαστικά γλιτώνουν χρήματα όσοι είχαν κανονικά ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα Ταμείο και ταυτόχρονα έχουν χρεωθεί από άλλον ασφαλιστικό φορέα καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που είχαν ασφάλιση, πλήρωναν κανονικά τις εισφορές του ενώ παράλληλα είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι για την οποία δεν πλήρωναν εισφορές και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΕΦΚΑ δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαλλάσσονται ή θα διαγράφονται τα χρέη όσων είτε έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, είτε υπάρχουν για περιπτώσεις όπως η δική τους αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων λόγω διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.
Παράλληλα εάν υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ή ακολουθούνταν πρακτική μη ασφάλισης για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία παγίωνε μια κατάσταση και πάλι ευνοείται ο ασφαλισμένος. Κυρίως ευνοούνται όσοι είχαν μισθωτή ή άλλη πλήρη ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία τους βεβαιώθηκαν χρέη.
Όσοι λοιπόν βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, ενώ ήταν κανονικά ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο, αλλά είχαν ταυτόχρονα και δεύτερη εργασία για την οποία δεν κατέβαλαν εισφορές θα πρέπει τώρα να κάνουν αίτηση στον ΕΦΓΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς έτσι ώστε να υπάρξει διαγραφή της οφειλής… (e-radio.gr)