Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Προσοχή: Αν δείτε αυτά τα σημάδια στα πόδια τρέξτε αμέσως στον καρδιολόγο



Ποια τα σημάδια στα πόδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά;

Ελάχιστη είναι συνήθως η σημασία που δίνουμε στα πόδια ή τα πέλματά μας, αφού συνήθως τα κρατάμε «κρυμμένα» μέσα στα παντελόνια και στα παπούτσια και σπάνια αφιερώνουμε χρόνο να εξετάσουμε την επιδερμίδα ή τα νύχια ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια ανησυχητική μεταβολή που χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.
Επειδή όμως το σώμα μας βρίσκει κάθε είδους τρόπους να μας προειδοποιεί για δυσλειτουργίες, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια στα πόδια, ιδιαίτερα στο κατώτερο τμήμα τους από τον αστράγαλο και κάτω, που είναι χαρακτηριστικά προβλημάτων της καρδιάς.
Δείτε τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά και φροντίστε να μην τα αγνοήσετε αν πέσουν στην αντίληψή σας, αναφέρει το onmed.
1. Απώλεια τριχοφυΐας
Τι δείχνει: Κακή κυκλοφορία του αίματος
Η απώλεια των τριχών κοντά στον αστράγαλο ή στα δάχτυλα των ποδιών είναι ενδεικτική για τη μειωμένη κυκλοφορία αίματος στα άκρα λόγω περιφερικής αρτηριοπάθειας.
Εκτός από την απώλεια τριχών, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ μελάνιασμα στα δάχτυλα ή μια ασυνήθιστη γυαλάδα στην επιδερμίδα.
Τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι συνήθως ήπια σε αρχικό στάδιο και ο γιατρός μπορεί να τη διαγνώσει με τη βοήθεια κλινικής εξέτασης ή και ακτινογραφίας.
2. Μικρές κόκκινες γραμμές κάτω από τα νύχια
Τι δείχνουν: Λοίμωξη της καρδιάς
Οι λεπτές κόκκινες γραμμές υποδεικνύουν ρήξη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των κάτω άκρων. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα βλάβης από μικρούς θρόμβους που τραυματίζουν τα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια.
Η συγκεκριμένη αλλοίωση είναι συχνά χαρακτηριστική της ενδοκαρδίτιδας, μιας λοίμωξης του λεπτού υμένα που επενδύει εσωτερικά την καρδιά.
Μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας διατρέχουν όσοι έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή καρδιοπάθειας, έχουν βηματοδότη στην καρδιά ή έχουν ιδιαίτερα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό (π.χ. καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία). Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή ανεπάρκεια.
3. Κύρτωση των νυχιών
Τι δείχνει: Καρδιοπάθεια
Το σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί τόσο στα νύχια των ποδιών όσο και στα νύχια των χεριών. Εκτός από καρδιοπάθεια, είναι και ενδεικτικό για δυσλειτουργία των πνευμόνων ή του εντέρου.
Στην περίπτωση καρδιοπάθειας, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αγγειακής αντίστασης και κατ’ επέκταση της αυξημένης ροής αίματος στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα νύχια.
Έτσι, οι υποκείμενοι ιστοί πρήζονται και προσδίδουν στα νύχια πιο στρογγυλό σχήμα και μεγαλύτερο πλάτος… (gossiplife.gr)