Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

12 σημάδια ότι δεν… τιμάς τους γονείς σου



Μήπως είσαι κακός προς τους γονείς σου και δεν το ξέρεις;
Ιδού δέκα σημάδια που θα σου πουν αν έχεις δυσαρεστήσει τους δικούς του, έστω κι αν δε σου το λένε.
«Ρολάρεις» τα μάτια κάθε φορά που σου δίνουν συμβουλές
Το θεωρούν δουλειά τους. Μην το θεωρείς ανοησία – ιδιαίτερα μπροστά τους. 
Τους θυμάσαι κάθε τέλος του μήνα
Τα λεφτά τελείωσαν, το ενοίκιο πρέπει να μπει, οι λογαριασμοί να πληρωθούν και το αλκοόλ να συνεχίσει να ρέει. Αν αυτός είναι ο κύριος λόγος που επικοινωνείς με τους γονείς σου, κάτι δεν πάει καλά. 
…Ή όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις ή να κάνεις μπουγάδα
Αν θυμάσαι τη μαμά μόνο όταν έχεις ρόλο… υπηρεσίας να της αναθέσεις, μάλλον η σχέση σας δεν έχει ισορροπία – θέλεις μόνο να παίρνεις, χωρίς να δίνεις έστω την απαραίτητη προσοχή. 
Μιλάς απαξιωτικά για την εποχή τους
Γι’ αυτούς είναι η ζωή τους, και μπορεί να νομίζεις ότι η γενιά σου είναι το κέντρο του κόσμου και η καλύτερη που πέρασε από τον πλανήτη ως τώρα, αλλά δεν είναι έτσι. Η επόμενη θα σκέφτεται το ίδιο για τη δική της, και οι γονείς σου σκέφτονται το ίδιο για τη δική τους.
…και για τις απόψεις τους
Τα «μυαλά» τους και οι απόψεις τους είναι πιθανόν να είναι λίγο πιο «πίσω» από αυτά της δικής σου γενιάς. Αυτός δεν είναι λόγος κάθε σας συζήτηση να καταλήγει σε φωνές, καυγά και εκφράσεις που αργότερα μετανιώνεις. 
Δεν απαντάς στα τηλέφωνα
Μην αγνοείς την κλήση της μαμάς θεωρώντας τη δεδομένη. Η επαφή με τους γονείς, όσο περνούν τα χρόνια, θα καταλάβεις ότι δεν χορταίνεται αρκετά. Μίλα μαζί τους όσο μπορείς περισσότερο. 
Τους χρεώνεις όλα σου τα λάθη
Δεν φταίνε για όλα όσα παθαίνεις στην ενήλικη ζωή σου ο τρόπος που σε μεγάλωσαν, τα παιχνίδια που (δεν) σου πήραν, οι τιμωρίες που σου έβαλαν… Μάθε να ξεχωρίζεις την δική σου ευθύνη στις αποφάσεις, αντί να τα ρίχνεις όλα σε εκείνους. 
Μένεις ακόμα μαζί τους ενώ έχεις μπει στα –άντα προ πολλού
Σύμφωνοι, η οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια μπορεί να σε ανάγκασε να το κάνεις. Κι εκείνοι είναι κατά κάποιο τρόπο χαρούμενοι που μπορούν να σε βοηθήσουν. Αλλά μην ξεχνάς ότι έχουν κι αυτή τη δική τους ζωή. Μην επαναπαύεσαι στην «καβάτζα» τους χωρίς να σκεφτείς ότι κι αυτοί χρειάζονται την ιδιωτικότητά τους. 
Ξεχνάς τα γενέθλιά τους
Μπορεί να σε έχουν πείσει ότι οι δικές τους γιορτές/γενέθλια/επέτειοι δεν έχουν σημασία, αλλά σίγουρα θα το χαρούν πολύ αν τους εκπλήξεις με μια επίσκεψη ή με ένα δώρο. 
Δεν τους βοηθάς με την τεχνολογία
Τι να κάνουμε, δεν γεννήθηκαν όλοι με VDSL να τρέχει στο σπίτι τους. Χρειάζεται υπομονή για να τους δείξεις πώς λειτουργούν τα smartphones και το ίντερνετ, οι νέες οικιακές συσκευές και το web banking, αλλά αξίζει να αφιερώσεις χρόνο χωρίς φωνές και νεύρα για να τους τα μάθεις. 
Τους δείχνεις ότι ντρέπεσαι γι’ αυτούς
Εντάξει στα σχολικά χρόνια, αλλά αν ακόμα αποφεύγεις να τους γνωρίσεις φίλους, συντρόφους, συνεργάτες, είναι σα να τους λες ότι ντρέπεσαι γι’ αυτούς. 
Δεν έχεις ρωτήσει ποτέ για τα ενδιαφέροντά τους
Δεν είναι μόνο γονείς. Έχουν ή είχαν κι εκείνοι όνειρα, κρυφούς στόχους και ενδιαφέροντα πέραν του σπιτιού στις ζωές τους. Τους έχεις ρωτήσει ποτέ; (in2life.gr)