Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Γονείς, πότε θα καταβληθούν στους λογαριασμούς σας επιπλέον 500 ευρώ;



Στα τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή...
της β’ δόσης του νέου επιδόματος παιδιού, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα θα καταβληθούν στις 25-27 Ιουνίου και, μάλιστα, σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα, βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017, σύμφωνα με την φετινή φορολογική δήλωση.
Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία των αιτήσεων Α21 θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής κατά έναν μήνα κρίθηκε αναγκαία, ώστε να δοθεί στους δικαιούχους επαρκής χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2017 και, ακολούθως, της απαραίτητης νέας αίτησης Α21 για το 2018, δεδομένου ότι, λόγω της πρόσφατης εκκίνησης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, είναι ιδιαίτερα μικρός ο αριθμός, αλλά και ο ρυθμός αύξησης του όγκου των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, θα έχει ολοκληρωθεί τεχνικά η νέα πλατφόρμα για την αίτηση Α21, που θα προσφέρει σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, δεδομένου ότι θα τους απαλλάσσει από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και θα ενσωματώνει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της Γ΄ δόσης στα τέλη Ιουλίου, η οποία και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 25-27 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το 2018 έως και την 20ή Ιουλίου.
Στις Β΄ και Γ΄ δόσεις θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους του νέου επιδόματος παιδιού, οι τυχόν αναγκαίοι συμψηφισμοί, καθώς και αναδρομικές οφειλές εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών, που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) συνεργάζονται στενά και εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να τελειοποιηθεί η νέα, εκσυγχρονισμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία, που, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα επισπεύδει σημαντικά το χρόνο καταβολής του επιδόματος, αφού θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά, μέσω των διαθέσιμων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, με ασφάλεια και σε άμεσο χρόνο, όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, πριν από την πληρωμή της Β΄ δόσης 2018, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
«Η νέα αίτηση Α21 θα είναι προσιτή σε όλους και θα ελαχιστοποιεί τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία των πολιτών. Με την παλαιά διαδικασία, απαιτούνταν το λιγότερο ένας μήνας από τη στιγμή της αίτησης μέχρι την καταβολή της παροχής, ώστε να ελεγχθούν με ανθρώπινο χέρι όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτούνταν η προσκόμιση σειράς δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων. Με τη νέα διαδικασία, αυτό θα γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΟΠΕΚΑ, πέρυσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, είχαν πληρωθεί από τον ΟΓΑ σε οικογενειακά επιδόματα 291 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις.
Φέτος, έχουν ήδη πληρωθεί με την Α΄ δόση 161 εκατ. ευρώ, ενώ και με τις επόμενες δύο δόσεις εκτιμάται πως η συνολική δαπάνη, μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα προσεγγίσει τα 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση για το πρώτο εξάμηνο της τάξης του 50%. Tις επόμενες ημέρες, θα ενημερωθούν με λεπτομερείς οδηγίες οι δικαιούχοι για την απρόσκοπτη συμπλήρωση της νέας πλατφόρμας Α21… (gossipbuzz.eu)