Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οικονομικά σε ένα μάθημα


Όταν ο Henry Hazlitt έγραψε το «Οικονομικά σε ένα μάθημα» κατάφερε...
κάτι που λίγοι συγγραφείς έχουν επιτύχει. Μας έδωσε ένα σύντομο κείμενο που είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή στα οικονομικά. Το εν λόγω βιβλίο καθιστά τα οικονομικά εύκολα στην κατανόηση χωρίς να παρουσιάζει πολύπλοκες θεωρίες, δίνοντάς μας απλώς το «κλειδί» αποκρυσταλλωμένο σε «Ένα Μάθημα», με το οποίο μπορούμε πλέον να εμπεδώσουμε σωστά τις οικονομικές πολιτικές. Έτσι, ο αρχάριος έχει στα χέρια του ένα βιβλίο γραμμένο ειδικά γι’ αυτόν, το οποίο θεωρείται κλασικό στο είδος του.
                                                                                Από τον πρόλογο του βιβλίου
Το «Οικονομικά σε ένα μάθημα» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946 και αποτελεί μια απλή, κλασική εισαγωγή στις βασικές έννοιες της οικονομικής θεωρίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: «Προσπάθησα να γράψω το παρόν βιβλίο όσο πιο απλά μπορούσα και με όσο λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες επιτρέπει η εύλογη ακρίβεια, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό και από τον αναγνώστη που δεν έχει προηγούμενη εξοικείωση με τα οικονομικά».
Αν και το βιβλίο γράφτηκε ως ένα ενιαίο σύνολο, τρία κεφάλαια έχουν γραφτεί ως ξεχωριστά άρθρα και δημοσιεύτηκαν αρχικά στους The New York Times, την The American Scholar και την The New Leader. Έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και έγινε ένα μπεστ σέλερ εκατομμυρίων αντιτύπων που επέδρασε ριζικά στον σύγχρονο φιλελευθερισμό. Ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά, και καταρρίπτει οικονομικούς μύθους που επιμένουν ακόμα και σήμερα.
Συνοπτικό, περιεκτικό και διδακτικό, το έργο αυτό εντυπωσιάζει με τη δύναμη των επιχειρημάτων του και με το εύρος που επιδεικνύει ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να διαλύσει οικονομικές πλάνες που ακόμα κυριαρχούν, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε έχουν φτάσει να αποτελούν τη νέα ορθοδοξία.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ)
HENRY HAZLITT
Μετάφραση: Νίκος Ρώμπαπας 
ΙSBN: 978-960-569-661-0
Τιμή: 14,99 €
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Φεβρουάριος 2017