Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γυαλιά ηλίου… Μύθοι και πραγματικότητα


Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα εξαίρετο εργαλείο...
προστασίας των ματιών μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το είχατε σκεφτεί ποτέ έτσι; Εσείς χρησιμοποιείτε τα γυαλιά σας για σκίαση ή για προστασία και πρόληψη της υγείας των ματιών σας; Μήπως επιλέγετε γυαλιά με λάθος κριτήρια; Ας δούμε μερικούς μύθους και πραγματικότητες σχετικά με τα γυαλιά ηλίου.
#1: Όσο πιο σκούρος είναι ο φακός, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που παρέχει.
Η απορρόφηση της ακτινοβολίας από το φακό, είναι εντελώς ανεξάρτητη από το χρώμα και τη σκουρότητα του φακού. Η απορρόφηση σχετίζεται με το υλικό του φακού και τις επιπλέον προστατευτικές επιστρώσεις / φίλτρα. Ακόμα και τα γυαλιά οράσεως που είναι άχρωμα, μπορούν να παρέχουν 100% προστασία από την επικίνδυνη ακτινοβολία!
#2: Είναι καλύτερα να φοράω έστω και φθηνά γυαλιά (αξεσουάρ), από το να μη φοράω καθόλου γυαλιά.
Οι φακοί των γυαλιών-αξεσουάρ, σε πολλές περιπτώσεις είναι απλώς βαμμένοι φακοί στην επιφάνειά τους, χωρίς να έχουν το απαραίτητο υλικό απορρόφησης. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν είναι καλύτερο για την υγεία του ματιού, αλλά αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται πίσω από τους βαμμένους  φακούς, ανοίγοντας το δρόμο σε μεγαλύτερη ποσότητα της ακτινοβολίας να περάσει στο βάθος και αυξάνοντας έτσι το ρίσκο ανάπτυξης επικίνδυνων οφθαλμικών παθήσεων.
#3: Τα παιδιά δε χρειάζονται γυαλιά ηλίου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η παιδική ηλικία είναι ακριβώς η πιο κρίσιμη ηλικία για προστασία των ματιών από την ακτινοβολία UV. Οι κόρες των ματιών στα παιδιά, είναι μεγαλύτερες από των ενηλίκων, επιπλέον η διαφάνεια του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, επιτρέπει την είσοδο της ακτινοβολίας μέχρι το βυθό του ματιού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα  παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και η ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, φαίνεται ότι η προστασία με γυαλιά ηλίου είναι πιο ουσιώδης στην παιδική ηλικία.
#4: Τα γυαλιά ηλίου χρειάζονται μόνο όταν έχει πολύ ήλιο.
Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνάει τα σύννεφα. Ακόμα και όταν καθόμαστε σε σκιά, η είσοδος της ακτινοβολίας στα μάτια μας επιτυγχάνεται από τις ανακλώμενες επιφάνειες, προκαλώντας ζημιά που δεν την καταλαβαίνουμε. Χρήσιμο είναι να υπάρχει ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου με ανοιχτόχρωμους απορροφητικούς φακούς για τέτοιες συνθήκες.
#5: Το σχήμα και το μέγεθος του σκελετού δεν παίζει ρόλο, εφόσον φοράω φακούς με προστασία.
Οι φακοί με φίλτρα προστασίας είναι μεν απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή για την ουσιώδη κάλυψή μας. Επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιά με σωστό μέγεθος και σωστή εφαρμογή στο πρόσωπο, ώστε να καλύπτει αρκετό μέρος της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια.
Extra Tips
– Η κατάλληλη επιλογή των γυαλιών ηλίου, προκύπτει με βάση τις ανάγκες σας και τις προτεραιότητές σας.
– Επιλέξτε τα γυαλιά σας με τη βοήθεια του οπτικού σας, ο οποίος μπορεί να προτείνει την ιδανική λύση για εσάς.

– Πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου δοκιμάστε τα στον ήλιο! Θα πρέπει η εικόνα που έχετε να μην είναι παραμορφωμένη και η χρωματική σας αντίληψη να μην επηρεάζει τη λειτουργικότητά σας… (tetartopress.gr)