Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Bullying: Στην Πλαστική Χειρουργική στρέφονται οι εμπλεκόμενοι


Τα  άτομα που έχουν εμπλακεί σε εκφοβισμό (bullying), είτε...
ως θύματα είτε ως θήτες, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο καθηγητής Dieter Wolke και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Warwick, εξέτασαν 800 μαθητές, ηλικίας 11-16 ετών και διαπίστωσαν ότι ναι μεν η επιθυμία για πλαστικές επεμβάσεις ήταν υψηλότερη στα θύματα του εκφοβισμού, ωστόσο αυξημένα ήταν τα ποσοστά και στους θήτες.
Σε σύγκριση με το λιγότερο από το 1% εκείνων που δεν είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη σε εκφοβισμό, το 11,5% των θυμάτων, το 3,4% των θητών και το 8,8% των εφήβων που είχαν βρεθεί και στις δύο θέσεις, είχαν έντονη επιθυμία για πλαστική επέμβαση, με τα κορίτσια να καταγράφουν μία μεγαλύτερη τάση από ό,τι τα αγόρια (7,3% έναντι 2%).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θύτες στρέφονται στην Πλαστική Χειρουργική για να βελτιώσουν την εμφάνιση και την κοινωνική τους θέση.
Τα θύματα, από την πλευρά τους, υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις επειδή η ψυχολογική τους λειτουργία έχει επηρεαστεί από την παρενόχληση που έχουν υποστεί, οδηγώντας τους σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα και επιθυμία να αλλάξουν την εμφάνισή τους.
«Τα ποσοστά της Πλαστικής Χειρουργικής αυξάνονται διεθνώς. Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μικρότερη επιθυμία για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν από τον εκφοβισμό αντιμετωπίζονταν», σχολιάζουν οι συγγραφείς, προτείνοντας στους πλαστικούς χειρουργούς να ελέγχουν τους  ασθενείς για ιστορικό εκφοβισμού και σχετικά ψυχολογικά ζητήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plastic and Reconstructive Surgery… (mononews.gr)