Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά σ’ όλο τον κόσμο


Μπήκε η άνοιξη για τα καλά, η αναγέννηση της φύσης και η χαρά της ζωής, τα λουλούδια και οι μυρωδιές, τα παιχνίδια και η ανεμελιά…


Ας προϋπαντήσουμε την πρωτομαγιά στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αμερική, να δούμε πως οι άλλοι λαοί ζουν και βιώνουν τη μαγία της πρωτομαγιάς! Στην Αγγλία η πρωτομαγιά συνδέεται με τις παραδόσεις των Δρυίδων. Οι Δρυίδες ήταν Κέλτες ιερείς που λάτρευαν τα δέντρα. Όταν έφτασαν στην Βρετανία οι Ρωμαίοι, έφεραν μαζί τους τα δικά τους έθιμα. Τα Floralia, μια πενθήμερη γιορτή λουλουδιών. Το αγγλικό γαϊτανάκι λέγεται Maypole, δηλαδή Μαγιάτικο Κοντάρι. Παλιά οι άνθρωποι συνήθιζαν να κόβουν μικρά δέντρα σε κοντάρια και να τα καρφώνουν στους κήπους τους ως ένδειξη ότι το καλοκαίρι πλησιάζει, τα στόλιζαν με λουλούδια που μάζευαν την Πρωτομαγιά, και χόρευαν γύρω τους γιορτάζοντας έτσι την αναγέννηση της φύσης. Γύρω στον 19ο αιώνα, πρόσθεσαν τις πολύχρωμες κορδέλες. Σήμερα, φτιάχνουν ένα στεφάνι και το στερεώνουν στην κορυφή του κονταριού και δένουν πολύχρωμες κορδέλες στον κορμό του, συμβολίζοντας το δέντρο τη βλάστηση και την ευφορία της γης.. Κάθε παιδί πιάνει την άκρη μιας κορδέλας και αρχίζουν το χορό μπλέκοντας τες μεταξύ τους.


Στη Γαλλία τώρα, όλοι αγοράζουν και χαρίζουν κάτι μικρά και χαριτωμένα κρινάκια που τα λένε «μιγκέ», τα δικά μας «δάκρυα της Παναγίας». Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1561, όταν κάποιος πρόσφερε στο Γάλλο βασιλιά Κάρολο Θ’ ένα τέτοιο  κλαδάκι ανήμερα της Πρωτομαγιά, για καλή τύχη. κάθε τέτοια μέρα, τα μιγκέ που συμβολίζουν την ομορφιά της άνοιξης έχουν την τιμητική τους. Η παράδοση επίσης θέλει όποια κοπέλα δεχτεί ως δώρο ένα μπουκετάκι μιγκέ θα πρέπει να δώσει σε αυτόν που της το χάρισε ένα φιλί!
Στη Γερμανία, τον 8ο αιώνα μ.Χ. έφτασε από την Αγγλία μια ευσεβής Χριστιανή, η Βαλπούργη. Έγινε ηγουμένη σε ένα μοναστήρι και όταν πέθανε ανακηρύχτηκε αγία. Η μνήμη της ορίστηκε την 1η Μαΐου. Καθώς αυτή ήταν η εποχή που γίνονταν πολλές τελετές σχετικές με τον ερχομό της άνοιξης, η γιορτή στη αγίας συνδέθηκε με το ξύπνημα της γης από τον χειμωνιάτικο ύπνο της. Πίστευαν, ότι τα ξημερώματα της γιορτής της αγίας ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχαν οι μάγισσες να βγουν με τα σκουπόξυλά τους και να κάνουν τρέλες και σκανδαλιές. Την άλλη μέρα η γη θα ξυπνούσε ξαναγεννημένη και οι μάγισσες θα έπαιρναν δρόμο. Σήμερα, παραμονή της αγίας οι Γερμανοί ανάβουν φωτιές για να «κρατούν τις μάγισσες μακριά»!


Στην Αμερική, την πρωτομαγιά τα παιδιά φτιάχνουν το Μαγιάτικο καλάθι τους. το στολίζουν με λουλούδια και κορδέλες και κρύβουν μέσα διάφορες λιχουδιές. Ύστερα διαλέγουν ένα σπίτι μου μένει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή κάποιος ηλικιωμένος ή μοναχικός άνθρωπος και αφήνουν το καλάθι έξω από την πόρτα του. Μετά χτυπούν το κουδούνι και τρέχουν γρήγορα να κρυφτούν γιατί σύμφωνα με το έθιμο, δεν πρέπει κανείς να δει αυτόν που κάνει την ευγενική προσφορά.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός