Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τεχνική χαρτοπετσέτας...


Μια πανεύκολη και γρήγορη τεχνική για να διακοσμήσουμε πολλά αντικείμενα και μη, είναι η τεχνική της χαρτοπετσέτας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κόλλα, χαρτοπετσέτα και το πράγμα που θα διακοσμήσουμε.


Το αποτέλεσμα;  Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι προκύπτει από ευτελή σχεδόν υλικά.
Δηλαδή, ειδική κόλλα για χαρτοπετσέτες ανάλογα με το υλικό επικόλλησης (χαρτί, κερί, πορσελάνη κτλ.).  Κάνει όμως την ίδια δουλειά και η άσπρη κόλλα που χρησιμοποιούμε στις χειροτεχνίες και την βρίσκουμε στα βιβλιοχαρτοπωλεία.
Φυσικά χρειαζόμαστε χαρτοπετσέτες με σχέδια. Τα παιδικά σχέδια είναι ευκολότερο να βρεθούν: σε σούπερ μάρκετ, στο τζάμπο, σε μαγαζιά με είδη χόμπι.  Και τέλος; Ένα μικρό κοφτερό ψαλιδάκι για τα μικρά σχέδια.
Απομονώνουμε, λοιπόν, από τη χαρτοπετσέτα το σχέδιο που μας αρέσει και το κόβουμε περιμετρικά. Όσο πιο μικρό είναι το σχέδιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να στρώσει ωραία χωρίς να κάνει ζάρες. Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη χαρτοπετσέτα τα δύο συνήθως λευκά φύλλα και κρατάμε μόνο το τυπωμένο. Το εφαρμόζουμε στην επιφάνεια που θέλουμε και περνάμε απαλά το πινέλο που πριν έχουμε βουτήξει στην κόλλα. Φροντίζουμε η κόλλα να πάει σε όλα τα σημεία και ειδικά στις άκρες.
Πρέπει να σημειωθεί πώς για να αναδειχθεί το μοτίβο της χαρτοπετσέτας, θα πρέπει το σημείο στο οποίο θα την κολλήσουμε να έχει άσπρο χρώμα. Αν θέλουμε να κολλήσουμε ολόκληρη τη χαρτοπετσέτα κι όχι ένα κομμάτι μόνο, τότε θα δυσκολευτούμε περισσότερο και δε θα αποφύγουμε τις ζάρες.


Από τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη