Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Πιο επικίνδυνα τα αναψυκτικά διαίτης;


Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην είναι καλύτερα...
στην πραγματικότητα, υποστηρίζει μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που διαπιστώνει ότι όσοι τα καταναλώνουν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. 
Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης μελέτησε περίπου 4.400 ενήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν ένα αναψυκτικό με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα αντιμετώπισαν τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και εμφάνιση άνοιας από εκείνους που κατανάλωναν ζαχαρούχα αναψυκτικά. 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά. Βασίστηκε σε στοιχεία μιας άλλης έρευνας κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την διατροφή τη δεκαετία του 1990. 
Δέκα χρόνια αργότερα οι επιστήμονες λένε ότι διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό διαίτης ημερησίως ήταν 2,9 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια και τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από ένα την εβδομάδα. 
«Βρήκαμε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σόδα διαίτης σε καθημερινή βάση ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν τόσο εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια εντός των επόμενων 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν σόδα διαίτης, σημειώνει ο Μάθιου Πέις στο NBC News. 
Τα αναψυκτικά διαίτης συνήθως περιέχουν συνθετικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ πιο ισχυρές από τη ζάχαρη και χρειάζεται μια μικρή ποσότητα για να δημιουργήσει την αίσθηση της γλυκύτητας. Η ίδια μελέτη δεν βρήκε καμία σύνδεση ανάμεσα στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια ή την άνοια, χωρίς, ωστόσο, να συνιστούν την κατανάλωσή τους. 
«Αν και δεν βρήκαμε καμία σχέση μεταξύ εγκεφαλικών ή άνοιας και κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών, αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι είναι μια υγιεινή επιλογή», δηλώνει ο Πέις, σύμφωνα με την Daily Mail. «Συνιστούμε στους ανθρώπους να πίνουν νερό σε τακτική βάση αντί για ζαχαρούχα ή αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά», προσθέτει. 
Ο Πέις είπε ότι βρήκαν άλλους παράγοντες υγείας που σχετίζονταν με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, όπως η επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου και η κακή λειτουργία της μνήμης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαβήτη, παρότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν μια σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Όπως δήλωσαν «είναι πιθανόν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να καταναλώνουν απλώς περισσότερα αναψυκτικά διαίτης».
Τι απαντούν οι εταιρείες αναψυκτικών  
Απαντώντας στην έρευνα η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών δήλωσε ότι εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι «ασφαλή για κατανάλωση». «Ενώ σεβόμαστε την αποστολή των οργανώσεων για την πρόληψη καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό και η άνοια, οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους δεν αποδεικνύουν - και δεν μπορούν να αποδείξουν - αίτιο και αποτέλεσμα», αναφέρει η Ένωση σε σχετικό δελτίο Τύπου. «Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της υπέρτασης, του διαβήτη και της γενετικής», προσθέτει.
Τα αναψυκτικά κάνουν κακό στον εγκέφαλο 
Η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συγκεκριμένη αιτία αλλά οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των αναψυκτικών διαίτης και των συγκεκριμένων επιπτώσεων στην υγεία. Επιπλέον, εικάζουν ότι τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά ίσως επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας τελικά εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια. 
Ο Ραλφ Σάκο, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, έγραψε στο περιοδικό «Stroke» που δημοσίευσε την έρευνα ότι τόσο τα αναψυκτικά με ζάχαρη όσο και αυτά με τεχνητά γλυκαντικά είναι «σκληρά για τον εγκέφαλο». Σημειώνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να επηρεάζουν τα αγγεία του εγκεφάλου και προσθέτει ότι «η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνεται λόγο της αύξησης σωματικού βάρους αλλά μπορεί και να επιδεινώσει αυτές τις συνθήκες». 
«Έχουμε λίγα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία των αναψυκτικών διαίτης κι αυτό είναι προβληματικό επειδή είναι δημοφιλή μεταξύ του γενικού πληθυσμού», εξηγεί ο Πέις στο CNN. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν σωστές επιλογές», προσθέτει. 
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει σχέση μεταξύ της ημερήσιας κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και του αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. 

Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» τόσο για το ρόλο των αναψυκτικών, όσο και γι’ αυτόν και της ζάχαρης και της σχέσης τους με την υγεία. Μάλιστα τόσο ζαχαροβιομηχανίες, όσο και εταιρείες αναψυκτικών έχουν κατηγορηθεί ότι πλήρωναν έρευνες που έδειχναν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι επιβλαβή για την υγεία… (tvxs.gr)