Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος»… για δυνατές αναγνώσεις


Είστε έτοιμοι…


ΠΡΟΟΔΟΣ- Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον
Κάθε πέρσι και καλύτερα;
Μάλλον όχι… και ο Johan Norberg έχει τις αποδείξεις!
Εν έτει 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο φόβο και τη νοσταλγία και γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα το 58% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σφυγμομετρήσεις να καταδεικνύουν πως το Brexit επικράτησε χάρη σε ανησυχίες και φόβους για το μέλλον.
Ο Σουηδός συγγραφέας Johan Norberg, παρ' ό,τι η χώρα του έχει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα της Ευρώπης, ανακάλυψε πως περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών του συμμερίζονται την άποψη ότι «στην κοινωνία επικρατούν αφόρητες συνθήκες». Το 1955 όμως, μόνο το 13% των Σουηδών πίστευε το ίδιο! Αντιλαμβανόμενος πως οι «παλιές καλές μέρες» έχουν εξιδανικευτεί υπερβολικά, ο συγγραφέας, αντλώντας από την ιστορία και τη στατιστική, έγραψε ένα βιβλίο με το οποίο στοχεύει στη συνειδητοποίηση της προόδου που έχει επιτύχει το ανθρώπινο γένος, η οποία τελικά λειτουργεί ως αντίδοτο στην κακή μνήμη και κατά επέκταση στη δημαγωγία.
Στο Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον ο Johan Norberg αναλύει σημαντικά ζητήματα και έννοιες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινωνίας όπως η περίθαλψη και το προσδόκιμο ζωής, η καταπολέμηση της βίας, η ισότητα των φύλων και των ευκαιριών, η ελευθερία, το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέσα από αυτή την ανάλυση ο συγγραφέας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων αν δεν φιλτράρεται μέσα από την ιστορία και τη στατιστική. Παράλληλα εξετάζει ψυχολογικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αντιληφθεί πως αυτό που βιώνουμε σήμερα ως κανόνα κάποτε αποτελούσε εξαίρεση.
Τεκμηριωμένο, εύστοχο, ωφέλιμο και αισιόδοξο, το βιβλίο Πρόοδος κατορθώνει μέσα από το κατανοητό ύφος του να λειτουργήσει ως υπενθύμιση όλων όσων έχει πετύχει το ανθρώπινο γένος, αλλά και ως προειδοποίηση πως η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη γι’ αυτό και οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στην καταστροφολογία και να επιλέξουμε το μονοπάτι της αφύπνισης και της ουσιαστικής πληροφόρησης
ΠΡΟΟΔΟΣ- Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον
JOHAN NORBERG
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής   
Σελίδες: 272 • Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-727-3 • Τιμή: 14,99 €



Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονομίας, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και επιλογών. Όμως, οι καταστροφικοί πειραματισμοί των οπαδών του μεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες σήμερα παρατηρείται ραγδαία μεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ανακύπτουν λοιπόν τρία κομβικά ερωτήματα:
1. Γιατί ήταν αναμενόμενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει;
2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους;
3. Έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα σύντομης επανάκαμψης και σύγκλισης στο αναδυόμενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;
Στο βιβλίο αυτό συνοψίζονται οι απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκμηριώνεται γιατί οι δημόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθέτησε η Ελλάδα μεταπολεμικά μας οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλονται οι κατευθύνσεις μέτρων πολιτικής οικονοµίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να βγάλουν τη χώρα μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. 
Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΜΠΗΤΡΟΣ
Σελίδες: 104 • Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-628-3
Τιμή: 9,99 €