Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Καταργούνται οι δικαιολογημένες απουσίες στα σχολεία…

Συντάκτης: Άννα Ανδριτσάκη


Εντατικοποιείται η προετοιμασία της δέσμης...
των παρεμβάσεων στη λειτουργία των σχολείων με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Η ηλεκτρονικοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών είναι η βάση του σχεδίου εκσυγχρονισμού, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας παραπέμποντας στο νέο σύστημα καταγραφής των απουσιών και σχετικής ενημέρωσης των οικογενειών, στην ψηφιοποίηση βιβλίων και εγγράφων που χρησιμεύουν στην εσωτερική οργάνωση κ.ά. 
Ηδη είναι σχεδόν έτοιμο το νέο σύστημα καταγραφής των απουσιών.
«Δεν αλλάζει κάτι στο όριο των απουσιών» τονίζουν τα ίδια στελέχη, εξηγώντας το νέο σύστημα που δεν θα περιλαμβάνει πλέον τη διαδικασία της δικαιολόγησης των απουσιών.
Δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί επιμέρους θέματα, όπως οι ισχύουσες προβλέψεις για τη διεύρυνση του ορίου λόγω καλής βαθμολογίας, ενώ είναι ακόμη ανοιχτή η συζήτηση σχετικά με το αν θα ισχύσει το νέο σύστημα μόνο στο Λύκειο ή και στο Γυμνάσιο. 
Μέχρι τώρα το σύνολο των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής δευτεροβάθμιας είναι 114 όλη τη χρονιά με 50 από αυτές αδικαιολόγητες και 64 δικαιολογημένες, ενώ για μαθητές που έχουν μέσον όρο βαθμολογίας πάνω από 15 τότε το όριο των απουσιών αυξάνεται σε 164.
Η σκέψη είναι να ισχύσει το όριο των 114 χωρίς τη διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, ενώ σε ό,τι αφορά το διευρυμένο όριο των 164 ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική πρόταση.
Πάντως, όπως τονίζεται, πρόθεση δεν είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου αλλά η αναβάθμιση του ισχύοντος μηχανισμού που θα διευκολύνει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και την ίδια την υπηρεσία ενώ θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, απαιτείται το σχολείο να στέλνει κάθε μήνα στους γονείς σημείωμα αν οι απουσίες υπερβαίνουν τις 30, ενημέρωση βιβλίων απουσιών, αποστολή δικαιολογητικών από γονείς, κηδεμόνες, γιατρούς προς το σχολείο κ.ο.κ. 
Από την ερχόμενη χρονιά, θα λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των απουσιών, ενώ οι γονείς θα ενημερώνονται είτε με e-mail είτε με sms για τις απουσίες των παιδιών.
Αναλόγως, όλα τα λεγόμενα «βιβλία» μητρώου, απουσιών κ.ά. που χρησιμοποιούν οι καθηγητές θα ενταχθούν σ' ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο με τη σειρά του θα βελτιώσει τη γενικότερη οργάνωση των σχολείων. 
Οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ 
Ως πρώτη ένδειξη επιτυχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών θεωρείται από το υπουργείο η μεγάλη ανταπόκριση στο νέο σύστημα εγγραφών στα ΕΠΑΛ.
Για πρώτη φορά οι δηλώσεις προτίμησης γίνονται ηλεκτρονικά και ήδη ξεπέρασαν τις 67.000, ενώ συνήθως δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 με 6.000 αφού όλα γίνονταν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, από σήμερα έως και τις 7 Ιουλίου το σύστημα θα δέχεται νέες δηλώσεις προτίμησης, ενώ οι εγγραφές για αυτούς τους μαθητές θα πραγματοποιηθούν από 10-17/7/17, τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων.
Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εγγραφές θα συνεχιστούν από 1-11/9/17 για τις περιπτώσεις που προβλέπονται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: efsyn.gr