Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η Πηγή…

Τρεις πεζοπόροι βρέθηκαν κάποτε μπροστά...
σε μια πηγή που ανέβλυζε μέσα από το βράχο. Πάνω του υπήρχε επιγραφή που έγραφε: «Η πηγή είναι το πρότυπό μας». Αυτό έγινε αφορμή ν’ αρχίζουν μια συζήτηση μεταξύ τους, δίνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία.
Ο πρώτος είπε: «Η πηγή στην πορεία  της συγκεντρώνει όλα τα νερά για να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο ποτάμι. Έτσι κι ο άνθρωπος πρέπει στη διάρκεια της ζωής του να συγκεντρώνει το χρήμα για να γίνεται όλο και πιο πλούσιος».
Ο δεύτερος είπε: «Για μένα η φράση σημαίνει ότι ο άνθρωπος στον λόγο του πρέπει να είναι καθαρός σαν το νερό αυτής της πηγής».
Ο τρίτος άνθρωπος είπε: «Η πηγή πρέπει να είναι το πρότυπο του ανθρώπου. Δίνει το νερό της σε όλους για να το πιούν, χωρίς  να απαιτεί τίποτα. Κάνει σε όλους το καλό, χωρίς να περιμένει οποιαδήποτε ανταμοιβή».
Σε ποιον από τους τρεις τύπους ανάγεται άραγε η δική μας, προσωπική, στάση ζωής; Σε ποια από τις τρεις νοοτροπίες μπορεί να αποδοθεί ένα ικανό μέρος των έργων και των ημερών μας; Είμαστε σε θέση να κάνουμε μία τέτοια σοβαρή ερώτηση στον εαυτό μας; Κι αν ναι, είμαστε σε θέση να δώσουμε μία πειστική, εμπεριστατωμένη απάντηση χωρίς γενικολογίες; Κι αν ναι, μάς ικανοποιεί η απάντηση αυτή; Κι αν όχι, τι κάνουμε γι’ αυτό;
Έχουμε συνηθίσει να λέμε η κοινωνία το ένα, η κοινωνία το άλλο, ο κόσμος ετούτο, ο κόσμος αυτό. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια μεγάλη ευκολία όλοι μας να μιλούμε για το σύνολο (όπου ευνοήτως έχουμε βγάλει εαυτόν απέξω αποδίδοντάς του ρόλο του κριτή, του τιμητή).
Αποτελεί και ίδιον της ταχύτατα κινούμενης εποχής μας να έχουμε όλοι άποψη επί παντός επιστητού και για τους πάντες γύρω μας, αρκούντως επιφανειακή όμως, ενώ η διαδικασία της απαραίτητης ενδοσκόπησης που απαιτείται για την προσωπική μας βελτίωση να παραβλέπεται ως δύσκολη και χρονοβόρος.
Ας πάρουμε λοιπόν μια ανάσα και ας αναλογιστούμε λίγο τι τύπος ανθρώπου είμαστε και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προσφορά προς το συνάνθρωπο και προς το κοινωνικό σύνολο στη ζωή μας, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Οι πρώτες απαντήσεις σε αυτά τα εσωτερικά ερωτήματα δεν θα είναι εύκολες, ούτε αρεστές, αν ακολουθήσουμε μία ειλικρινή διαδικασία. Η βελτίωση και η πρόοδος όμως είναι μπροστά μας. Στόχοι που απομένουν να κατακτηθούν. Από τον καθένα ξεχωριστά και από όλους μας συνολικά. Για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο μέλλον και μια ουσιωδέστερη διαβίωση μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο που κινείται ο καθένας μας.



 Η ιστορία με την πηγή αποδίδεται στον Τολστόι, αλλά μ’ επιφύλαξη, γιατί δεν την έχουμε εντοπίσει σε κάποιο κείμενό του… (tetartopress.gr)