Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η Ιωάννα Κυρίτση γράφει στη γραφομηχανή για το… «Δράκος Καλοκάρδιος»


Ένας τρυφερός, καλλιτέχνης, άκακος δράκος που ζει...
μόνος, τραγουδά, ζωγραφίζει κι έχει μια ουρά σε σχήμα καρδιάς… έρχεται να μας κλέψει τη δικιά μας καρδία, με τη συγγραφέα να μας αποκαλύπτει, μερικά από τα μυστικά του!

Ο «Δράκος Καλοκάρδιος» είναι πραγματικά μια διασκεδαστική και έξυπνη περιπέτεια. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το παραμύθι;
Από παιδί οι δράκοι ήταν οι αγαπημένοι μου ήρωες στα παραμύθια. Έβρισκα πως μάλλον ήταν άδικο να τους παρουσιάζουν τόσο κακούς και πάντα όλοι να τους φοβούνται. Για να πω την αλήθεια τους λυπόμουν λιγάκι. Ολόκληροι στρατοί τους κυνηγούσαν. Γενναία, οπλισμένα σαν αστακοί πριγκιπόπουλα, τους έστηναν παγίδες φτάνοντας στις απόμακρες σπηλιές τους. Φανταζόμουν πως όταν πλησίαζαν τους ανθρώπους, μάλλον πεινούσαν κι επειδή ήταν τόσο μεγάλοι ήθελαν μεγάλες ποσότητες φαγητού για να χορτάσουν. Πάντα ήθελα να αποκαταστήσω τη φήμη τους. Δε μπορεί αναίτια να ήταν τόσο μοχθηροί και ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν και καλοί ανάμεσά τους, σκεφτόμουν. Έτσι φαντάστηκα τον Δράκο Καλοκάρδιο. Ένα τρυφερό, καλλιτέχνη, άκακο δράκο που ζει μόνος, τραγουδά, ζωγραφίζει κι έχει μια ουρά σε σχήμα καρδιάς. Ομορφαίνει την πλάση με ζωγραφιές που κάνει, βουτώντας την ουρά του σε πελώριες λακκούβες με μπογιές, φτιαγμένες από λουλούδια. Αφήνει τους στρατιώτες να τον αλυσοδέσουν, αφήνει τα παιδιά να χοροπηδούν στη κοιλιά του, φτιάχνει λιμνούλες με τα δάκρυά του και προσπαθεί να σώσει τους άλλους δράκους της γενιάς του. Έναν δράκο, με ανοιχτό μυαλό, τρυφερό, αγαπησιάρη, που έχει, όχι μόνο μια καρδιά στην ουρά, αλλά και μια μεγάλη γεμάτη καλοσύνη κρυμμένη κάτω από το σκληρό του δέρμα.

Η επιλογή του «δράκου» ως ο αγαθός γίγαντας πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία ενός παιδιού;
Διαβάζοντας πολλές φορές την ιστορία του Δράκου Καλοκάρδιου σε διαφορετικές ομάδες παιδιών, παρατηρώ ότι όλα συμπάσχουν έντονα με τον δράκο που άδικα βρίσκεται στη φυλακή, αγωνιούν για την τύχη της βασιλοπούλας, αγανακτούν με το βασιλιά που διατάζει να του κόψουν το κεφάλι, γελούν με τον δράκο που γαργαλιέται και ανακουφίζονται όταν οι κακοί δράκοι τελικά αλλάζουν. Θέλω να πιστεύω πως μέσα από αυτή τη συμμετοχή των παιδιών στη δράση του ήρωα, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα που τα κάνει να απελευθερώνονται και να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα, τους φόβους και τις αγωνίες τους.

Στη σημερινή κοινωνία που ζούμε το παιδί κατά πόσο είναι έτοιμο να δεχθεί κάθε είδους διαφορετικότητα;
Πιστεύω πως τα παιδιά και ιδίως τα μικρότερα πάντα είναι “ανοικτά” στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Εμείς οι μεγάλοι θα πρέπει να είμαστε μάλλον πιο προσεκτικοί ώστε να μην αφήνουμε να “βγαίνουν” μέσα από τις στάσεις ζωής μας, τα γραφόμενα, τα λόγια μας, τα κάθε είδους στερεότυπά μας και να τα επηρεάζουν.

Τα μηνύματα και οι προτροπές «πλημμυρίζουν» το έργο σας. Ποιο μήνυμα είναι αυτό που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη του μικρού αναγνώστη, κλείνοντας το βιβλίο «Δράκος Καλοκάρδιος»;
Εύχομαι ειλικρινά τα πολλά μηνύματα και προτροπές που ανακαλύψατε στην ιστορία μου να φτάνουν στο μικρό μου αναγνώστη υπόγεια. Τόσο καλυμμένες που να τις εισπράττει σαν αίσθηση, σαν κομμάτι στην πλοκή της ιστορίας. Εκείνο που θα είμαι ευχαριστημένη να μένει όταν το παιδί κλείσει το βιβλίο μου είναι η χαρά της ανάγνωσης. Η μοναδική εκείνη
απόλαυση που προκύπτει όταν έχεις διαβάσεις-ακούσει ένα πραγματικά αισθητικά άρτιο κείμενο. Μια ιστορία που σε έκανε να νιώσεις όμορφα.

Κείμενο και εικόνα δένουν αρμονικά. Τελικά η συνεργασία και η δύναμη της τέχνης είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα;
Το πιστεύω απόλυτα. Η κυρία Λήδα Βαρβαρούση που είχα την τύχη να κάνει την εικονογράφηση της ιστορίας μου, είμαι σίγουρη ότι κι εκείνη όπως κι εγώ αγάπησε από την πρώτη στιγμή αυτόν τον αγαθό καλόκαρδο γίγαντα. Άλλωστε η άποψη μου για τη δύναμη της συνεργασίας και της τέχνης προβάλλεται μέσα στην ιστορία. Οι δράκοι από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με την τέχνη όχι μόνο ημερεύουν, αλλά και συνεργάζονται για να αλλάξουν τον κόσμο.

Πείτε μας με 3 λέξεις τι είναι τελικά ο «Δράκος Καλοκάρδιος» για το παιδί;
Τι θα ήθελα να είναι; Ένας αγαπημένος, παραμυθένιος ήρωας. Ένας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΜΕ ΤΡΥΦΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ που όλα τα παιδιά θέλουν να σκαρφαλώσουν πάνω του, για να κάνουν κούνια στα πελώρια αυτιά του και τσουλήθρα στην τεράστια ράχη του.
Καλλιόπη Γραμμένου,
by Aylogyros News