Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής»… στο γραφείο της Κάλλης


Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής…
ένα βιβλίο γεμάτο μυθολογία! Ή, θα μου πείτε κι άλλο ένα βιβλίο που μιλά για μυθολογία. Τι ξεχωριστό, διαφορετικό όμως έχει αν μας δώσει το νέο βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου, σε εικονογράφηση Νικόλαου Ανδρικόπουλος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης;
Όπως η ίδια η συγγραφέας τονίζει στον πρόλογό της προς τους αναγνώστες της: «Ίσως αναρωτιέστε τι καινούργιο έχει να μας πει ένα ακόμη βιβλίο με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Αυτό, λοιπόν, που κρατάτε στα χέρια σας, έχει συγκεντρωμένους αρχαίους μύθους –άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο γνωστούς– που μιλούν ο καθένας με τον τρόπο του για το ίδιο πράγμα, τη μουσική. Διάλεξα δέκα ανάμεσα σε πολλούς άλλους γιατί αυτοί μου φάνηκαν οι ομορφότεροι, οι πιο κατάλληλοι για παιδιά, αλλά και γιατί έχουν να μας μάθουν κάτι γύρω από την ιστορία της μουσική».
Στους δέκα αυτούς μύθους συναντάμε τον μικρό σκανταλιάρη θεό Ερμή που κατάφερε να ξεγελάσει θνητούς και θεούς και δίχως να το καταλάβει να φτιάξει τη πρώτη λύρα από καβούκι χελώνας. Στη συνέχεια το θεό Πάνα στις καλαμιές του Λάδωνα, κατασκευαστής της φλογέρας, από καλάμια. Την οργή των 9 Μουσών στον Θάμυρις, στις Πιερίδες νύμφες και στις Σειρήνες. Τον κακομούτσουνο Μαρσύα που κατάφερε με τη μουσική να τον θαυμάζουν όλοι, αλλά η έπαρση του… τον οδήγησε στο να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή. Μετά συναντάμε τον Μίδα με τα αυτιά γαϊδάρου, πως και γιατί άραγε να τα απέκτησε;
 Στη συνέχεια ο Ορφέας ζωντανός  πηγαίνει στον Άδη. Τι θα καταφέρει με τη μουσική; Που και τι μπορεί να κάνει κάποιος για την αγάπη; Ο Λίνο ο δάσκαλος στη μουσική και στα γράμματα του Ηρακλή, θα καταφέρει να τον πείσει να την αγαπήσει;  Ο διασημότερος λυράρης της εποχής του στη Λέσβο, ο Αρίωνας  μαζί με ένα δελφίνι καταφέρνει τα ακατόρθωτα.  Ο Αμφίονας και ο Ζήθος κατάφεραν μαζί να οχυρώσουν τη Θήβα με τη βοήθεια των 7 χορδών της λύρας! Για να ολοκληρώσουν τους μύθους στο ρυθμό της μουσικής οι Σειρήνες, οι γνωστές για τα επικίνδυνα τραγούδια τους!
Το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου συναντάμε τους παραπάνω μύθους που μιλούν για τα πρώτα μουσικά όργανα, πως κατασκευάστηκαν, για τη μουσική παιδεία των νέων στην αρχαιότητα, για τους μουσικούς διαγωνισμούς, για την σπουδαιότητα της μουσικής και την επιρροή της στον άνθρωπο.
Στο τέλος κάθε μύθου παραπείθονται  πραγματολογικά στοιχεία που διευκολύνουν την κατανόηση της μυθολογίας, αλλά και τη μετάβαση από το μύθο στην ιστορία. Καθώς και στις τελευταίες σελίδες παρατίθεται μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχετικές με τους μύθους και τις ιστορίες: ακροστιχίδες, σπαζοκεφαλιές,  αντιστοιχίες, ιδέες για κατασκευές, κ.α.
Το βιβλίο αγκαλιάζουν αρμονικά οι ξεχωριστές ζωγραφιές του πολυβραβευμένου Νικόλαου Ανδρικόπουλου.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Παιδαγωγός