Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το σκίτσο με τον Τσίπρα που «έκοψε» η Εφημερίδα των Συντακτών!!! Τι απαντά η εφημερίδα…


Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκαλεί σκίτσο του Πέτρου Ζερβού...
που επρόκειτο να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Συντακτών αλλά «κόπηκε».
Όπως γνωστοποίησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Πέτρος Ζερβός:
«Σκίτσο μου που «κόπηκε» από την «Εφημερίδα των Συντακτών» την Παρασκευή 13/5. Αν προσβάλλει «την αισθητική, το ήθος και τις ευαισθησίες της εφημερίδας» ή πρόκειται περί λογοκρισίας, η επιλογή δικιά σας…».



Χρήστες του Facebook εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στον γνωστό σκιτσογράφο.
Για το θέμα γράφει και ο γελοιογράφος-σκιτσογράφος Σπύρος Δερβενιώτης που αναφέρει πως η απόφαση για το «κόψιμο» του σκιτσου του Ζερβού, δεν ήταν συλλογική, αλλά αποκλειστική ευθύνη του διευθυντή της εφημερίδας Νικόλα Βουλέλη.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Σπ. Δερβενιώτη στο Facebook:
«Λέγαμε λοιπόν χθες για τη δίωξη που υφίσταται στις μέρες μας η γελοιογραφία. Για όσους νομίσουν ότι αυτό είναι ένα υπερβολικό σχήμα για να βλογάμε τα γένια μας ως μπαρουτοκαπνισμένοι, η υπόθεση «Σαρλί» είναι νωπή ακόμα. Και πονάει, πονάει πολύ, όταν τα πυρά έρχονται εκ των έσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντελώς ειρωνικά (άρα γελοιογραφικώς ορθά), το κρούσμα έλαβε χώρα στο τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς: στην Εφημερίδα των Συντακτών η οποία χτίστηκε υποτίθεται με το σκεπτικό να αποτελέσει μια όαση ελευθερίας και αυτοδιαχείρισης των συντακτών της σε ένα πλήρως ανελεύθερο τοπίο, και (δύο στα δύο) στην εφημερίδα που μετά το χτύπημα στο «Charlie Hebdo» απάντησε ακαριαία με την μετάφραση και δημοσίευση στα ελληνικά όλου του post mortem τεύχους.
Η απόφαση αυτή δεν ήταν συλλογική, είναι αποκλειστική ευθύνη του διευθυντή της εφημερίδας Νικόλα Βουλέλη, που δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει ότι δεν έχει τα εφόδια να κατανοήσει τη λειτουργία και το ρόλο της γελοιογραφίας (δεν είχε φτάσει στο σημείο να κόψει ένα σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή, με έκδηλη προθυμία ωστόσο το αποκήρυξε δημόσια και γραπτώς εκ μέρους της εφημερίδας).
Θα είμαι επιεικής μαζί του και θα αναγνωρίσω ότι δεν είναι ο μόνος. Ανήκει σε μια εξαιρετικά διαδεδομένη παράδοση διευθυντών εφημερίδων που ενστικτωδώς αντιδρούν φοβικά απέναντι σ’ αυτό το αταξινόμητο είδος δημόσιας κριτικής στην εξουσία.
Οι σπάνιες εξαιρέσεις, όπως ο Λέων Καραπαναγιώτης και η Ελένη Βλάχου, επιζούν μόνο σαν διηγήσεις των παλιών, κι εμείς οι «κάπου στη μέση» του τόξου παλιού-νέου βαρεθήκαμε, βα-ρε-θή-κα-με να δίνουμε εκ νέου τις ίδιες μάχες. Αλλά μhν κάνετε το λάθος: δεν κουραστήκαμε, ούτε ποτέ θα κουραστούμε».
Ωστόσο απάντησε και η εφημερίδα αναφέροντας πως:
«Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο από «άσπονδους φίλους», σχετικά με το σκίτσο ενός συνεργάτη μας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα «λογοκρισίας» στην «Εφ.Συν.». Η εφημερίδα μας έχει εξαρχής κατοχυρώσει την ελευθερία έκφρασης των συντακτών και πολύ περισσότερο των σκιτσογράφων της.
Το διαπιστώνει κάθε καλόπιστος αναγνώστης με ένα απλό ξεφύλλισμα της έντυπης έκδοσης ή περιδιάβαση στον ιστότοπό μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές ως προς τα όρια, τη δεοντολογία.
και την αισθητική των δημοσιευμάτων. Αυτές τις διαφορές τις λύνουμε με δημοκρατικό τρόπο στις εσωτερικές μας διαδικασίες.
ΕΦ.ΣΥΝ.»

Πηγή: aixmi.gr