Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η Δήμητρα Ιωάννου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Συνοδευόμενη από μια θετική αύρα η Δήμητρα ήρθε στην αυλή μας...
ένα από τα πρώτα πρωινά του Μάη και κάτω από την πλούσια σκιά του γεροπλάτανου, κάναμε λόγο για τη μαγική αίσθηση του αφήνουν τα παιδικά χρόνια στη μνήμη μας, αλλά και για την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Εκείνη η μαγική αίσθηση, όταν οι γονείς μου με έκλειναν στην αγκαλιά τους κι ένιωθα πως κανένας και τίποτα δε μπορούσε να με αγγίξει. Η πεποίθηση πως άλλοι γεροί καπεταναίοι κυβερνούσαν επιδέξια το σκαρί της ζωής μας κι εγώ έπλεα ξέγνοιαστη, ευτυχισμένη κι ασφαλής.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Παρότι όχι ακριβώς ήρωας παραμυθιού, ο Οδυσσέας και οι περιπέτειές του ήταν το πρώτο δυνατό αγαπημένο ταξίδι. Ακολουθώντας τον βρέθηκα σε τόπους μαγικούς, ταξίδεψα σε πολυκύμαντες θάλασσες, πολέμησα με φοβερούς εχθρούς, θηρία και τέρατα, συνάντησα αλλόκοτα πλάσματα και –το πιο σημαντικό- γνώρισα το φρόνημα, την ψυχή και την ευφυΐα του Έλληνα.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
Αν και κανένας ήρωας ή ηρωίδα των βιβλίων μου δεν καθρεφτίζει απόλυτα το δικό μου χαρακτήρα, εντούτοις σίγουρα υπάρχουν κοινά στοιχεία και ψήγματα από χαρακτηριστικά, αντιδράσεις, συμπεριφορές και βιώματα. Είναι αναπόφευκτο κάποια κομμάτια του δημιουργού να μεταφέρονται εκούσια ή ακούσια και να αντανακλούν στα πνευματικά παιδιά του, διαμορφώνοντας προσωπικότητες και δομώντας χαρακτήρες.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Να ξανασηκώνομαι, όταν πέφτω, και να συνεχίζω τον αγώνα. Να διατηρώ το ηθικό μου ακμαίο και να μην απογοητεύομαι, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχα φανταστεί. Να μην εγκαταλείπω τη μάχη, να εργάζομαι σκληρά και να προσπαθώ με επιμονή και με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Νιώθω πως λόγω σπουδών, επαγγέλματος και εξάσκησης χρόνων πλέον έχω τη δυνατότητα τις περισσότερες φορές να ‘διαβάζω πίσω από τις λέξεις’ και να διακρίνω τα κίνητρα και τις απώτερες προθέσεις των ανθρώπων. Εξωτερικά χαμογελώ και σιωπώ, όμως εσωτερικά αποκωδικοποιώ, αντιλαμβάνομαι και θλίβομαι, όταν ανακαλύπτω την έλλειψη διαφάνειας και καθαρότητας.

Την μοίρα, την θεωρείται γραφιά της ζωής σας;
Η μοίρα είναι κάτι το υπέρλογο που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει, να εξηγήσει και να κατανοήσει. Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου λοιπόν και κανείς δε μπορεί να ορίσει τι θα λάβει στη μοιρασιά. Αυτό που μπορεί όμως να κάνει είναι να αντιδράσει, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό του αντί να παραδοθεί και να αποδεχτεί μοιρολατρικά τα όσα του συμβαίνουν.  

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Με λόγια και με πράξεις. Αγάπη σημαίνει έκφραση. Αγάπη σημαίνει φροντίδα. Εκφράζω καθημερινά στους ανθρώπους μου τα συναισθήματά μου και κάνω ότι καλύτερο μπορώ για αυτούς. Τέτοιες σχέσεις στη ζωή μας είναι θεία δώρα.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Ναι, παρότι οι καταστάσεις γύρω μας είναι ζωγραφισμένες με μελανά χρώματα, προσπαθώ να διώχνω μακριά μου την ύπουλη αρπάγη του φόβου, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο και να πιστεύω πως υπάρχει φώς στην άκρη του τούνελ.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Είμαι ψυχοθεραπεύτρια και πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη δυναμική και τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας. Ήδη ερευνώ το πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετήσω μια τέτοια ιστορία και μελετώ τις αποχρώσεις του συναισθήματος, της έντασης, των διαδράσεων και του μυστηρίου που θα της δώσω.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Δε συνδέομαι ποτέ με αντικείμενα. Συνδέομαι μόνο με τους αγαπημένους ανθρώπους και με τα υπέροχα κατοικίδια που έχω την τύχη να μοιράζομαι μαζί τους το σπίτι και τη ζωή μου. Η θετική ενέργεια αυτών των πολύτιμων ψυχών είναι αρωγός μου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα! Όσο μεγαλώνω τόσο πείθομαι πως η κατεκτημένη γνώση μου είναι στην ουσία μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού του δυσεξήγητου θαύματος που λέγεται ζωή.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Δε θα σας πω πως φαντάζομαι το μέλλον των ΜΜΕ, θα σας πω πώς θα ήθελα να στέκονται τα ΜΜΕ απέναντι στον πολίτη. Η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η μετριοπάθεια, η αντικειμενικότητα, η σωστή ενημέρωση και η δίκαιη προβολή είναι σίγουρα στοιχεία που θα εκτιμούσα και θα αγκάλιαζα!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Είναι πραγματικά λυπηρό να θεωρούμε δεδομένο πως η εξουσία φιμώνει τις τέχνες κι ακόμα πιο απογοητευτικό όταν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία που η εξουσία υποστηρίζει τις τέχνες, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν, εκφράζουν και παιδαγωγούν τα κύτταρα της κοινωνίας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Επειδή θεωρώ πως κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός και πως ο καθένας μας είναι μοναδικός, δε μπορώ να απαντήσω για όλους τους έλληνες. Παρακολουθώ με συγκίνηση κάποιους να αγωνίζονται πραγματικά για να προοδεύσουν και να καλυτερεύσουν τη ζωή τους εν μέσω δύσκολων καταστάσεων. Έπειτα στρέφω παραδίπλα το βλέμμα, όπου κάποιοι άλλοι εξαιτίας της κρίσης ή με τη δικαιολογία της κρίσης αφήνονται να βουλιάξουν αμαχητί με μόνη αντίδραση μια μόνιμη γκρίνια και δυσφορία. Δεν είναι θέμα Έλληνα λοιπόν, είναι θέμα ψυχοσύνθεσης και επιλογών.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Αντί για νομοθέτη θα προτιμούσα καλύτερα το ρόλο του παιδαγωγού και θα επεδίωκα να διδάξω στους ανθρώπους το σεβασμό. Σεβασμό προς το συνάνθρωπο, το διπλανό, το συμπολίτη, τους αδυνάτους, τους αναξιοπαθούντες, τα ζώα, τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτόματα η κοινωνία μας θα γινόταν πολύ καλύτερη!

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Έχω την αίσθηση πως αν η μάγισσα με μεταμόρφωνε σε ζώο, προφανώς δε θα ήταν κακιά! Αγαπώ την άδολη ψυχή των ζώων και, εφόσον με ρωτάτε, τρέφω ιδιαίτερο θαυμασμό προς την ανεξαρτησία και την γοητεία της γάτας.

Πιστεύετε στα όνειρα;
Ως ψυχοθεραπεύτρια γνωρίζω πως τα όνειρα συχνά εμπεριέχουν σύμβολα που εκφράζουν το υποσυνείδητο. Οποιαδήποτε εμπειρία ή συναίσθημα, που εμείς απωθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδέχεται να μας επισκεφθεί στα όνειρά μας. Χρησιμοποιώντας τα όνειρα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ψυχισμό, τις αντιδράσεις και τα τραύματα και να δουλέψουμε για την αποφόρτιση, την ανακούφιση και τη θεραπεία τους.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να πιστέψει στα θαύματα και να κυνηγήσει με πάθος τα όνειρά του. Να αποτινάξει από την καρδιά του το φόβο και να τη γεμίσει με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.



Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευαν, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, για αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ και ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)