Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Ο «Πάνθηρας Μαυρόγατος»… στο γραφείο της Κάλλης


Ο «Πάνθηρας Μαυρόγατος» είναι ένα βιβλίο που μας μιλάει...
για μια ανατρεπτική γάτα ή μάλλον καλύτερα, η γάτα μας αυτοπαρουσιάζεται…
Ένας όμορφος, πεισματάρης, δυναμικός, έξυπνος, θαρραλέος γάτος που διψά για περιπέτεια, παιχνίδια και ανακαλύψεις… έχει όνειρα και φιλοδοξίες…
Τι γίνεται εκείνη τη μοιραία βροχερή νύχτα; Πως χάνονται τα αδέρφια του; Γιατί αναγκάζεται να αποχωριστεί τη μαμά του και την μοναδική αδερφή που του απόμεινε; Πως καταλήγει στο νέο του σπίτι; Τι γίνεται εκεί μέσα; Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις σπιτόγατες και στις γάτες του δρόμου; Τι είναι τα εμβόλια; Πως είναι η αυλή;
Τόσα και άλλα τόσα ερωτήματα που αφορούν τους προβληματισμούς μια γάτας, θα μας λύσει ο Πάνθηρας.
Μέσα από τα κατορθώματα και την καθημερινότητά του θα διασκεδάσουμε, θα λυπηθούμε, θα προβληματιστούμε, θα χαρούμε κι εμείς μαζί του.
Το νέο του σπίτι λοιπόν, δεν είναι γατόσπιτο, που πολύ ίσως ο ίδιος να ήθελε, αλλά είναι το σπίτι του μικρού Στέλιου και της μαμάς του Αλίκης. Μέσα σ’ αυτό το σπίτι συμβαίνουν τα πάντα…
Α, ξέχασα να σας πω, υπάρχει και η Εύα. Η γάτα του σπιτιού!
Ο Πάνθηρας ζει με όλους αυτούς και γνωρίζει και άλλους πολλούς… που άλλοι τον συμπαθούν και άλλοι πάλι όχι. Εξ’ άλλου «δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και να μας συμπαθούν όλοι», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Μαυρόγατος στα συμπεράσματά του.
Η Βάσια Ακαρέπη με παιχνιδιάρικο, πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο καταφέρνει μέσα από τη ζωή ενός γάτου να περάσει πολύ ωραία μηνύματα.
 Έτσι, τα κατορθώματα, οι απορίες, οι συνήθειες, μιας γάτας είναι αυτές που μας διδάσκουν ότι «πρέπει να διεκδικείς και να επιμένεις για αυτό που σου ανήκει», πως «η αγάπη κερδίζεται και δε χαρίζεται», η οποία είναι σημαντική στη ζωή μας, όπως και οι φίλοι.
Ακόμα μιλά για τα ίσα δικαιώματα στη ζωή, την αξία της οικογένειας, το τι κι αν είσαι διαφορετικός δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό.
Μέσα λοιπόν από την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα θέλω, τις συνήθειες και τα πιστεύω τους, ένας γάτος προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο μας!
Ένα μαύρος γάτος, ο Πάνθηρας, δεν φέρνει μόνο γρουσουζιά όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά… μαθαίνει, ανακαλύπτει και πειραματίζεται με τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το βιβλίο, αλλά και το facebook, skype, you tube
Η συγγραφέας μέσα λοιπόν από την αυτοβιογραφία- ημερολόγιο ενός γάτου καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Η ζωή του Πάνθηρα Μαυρόγατου μπορεί κάλλιστα να ταυτιστεί με τη ζωή ενός παιδιού. Με τα αμέτρητα γιατί, τα θέλω του, τις απορίες του, τις παραξενιές του, της σκανταλιές του, τις φοβίες και την περιέργειά του…
Και κάπου εδώ κολλάει το «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», που στην περίπτωση του Πάνθηρα ευτυχώς τη γλίτωσε χάρη του μικρού Στέλιου.
«Είναι ωραίο να τολμάμε και να ανακαλύπτουμε καινούργιες δυνάμεις που ούτε ξέρουμε ότι έχουμε», ακόμα άλλο ένα συμπέρασμα του Μαυρόγατου.
Και λέω συμπέρασμα, γιατί του τέλος κάθε ενότητας, η Βάσια Ακαρέπη ή μάλλον ο γάτος βγάζει ένα ή και παραπάνω συμπεράσματα και μια ή πιο πολλές απορίες που είχε για την ημέρα που πέρασε.

Το βιβλίο «Πάνθηρας Μαυρόγατος» εικονογραφεί ο Λαυρέντης Χωραΐτης. Μια εικονογράφηση, λιτή, όμορφη και ευχάριστη, που δεν κουράζει τον μικρό αναγνώστη.