Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

«Η φιλία, δώρο ακριβό και ευτύχημα σπάνιο…»



 Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι...
φέτος διαγωνίστηκαν σε διασκευασμένες παραγράφους από το κλασικό και διαχρονικό βιβλίο δοκιμίων του παιδαγωγού και φιλοσόφου Ευ. Παπανούτσου «Πρακτική φιλοσοφία» (εκδ. Νόηση, σελ. 111-121). Ήταν ένα κείμενο που αναφέρεται στην έννοια της φιλίας, στα τρία είδη φιλικών σχέσεων που αναπτύσσουν οι άνθρωποι καθώς και στο ποιος είναι ο πραγματικός φίλος.
  Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν μετά τη σύνταξη της περίληψης σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με την κατανόηση του κειμένου (με τη μορφή σωστό-λάθος),  τρόπους ανάπτυξης παραγράφου, διαρθρωτικές λέξεις, συνώνυμα-αντώνυμα, σημεία στίξης και λειτουργία ρηματικών προσώπων. Πρόκειται για σαφείς και κατανοητές ερωτήσεις, οι οποίες είναι γνωστές στους μαθητές από τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
  Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης, ήταν μια ομιλία για τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας όπως την αντιλαμβάνονται οι νέοι και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχάσεων φιλίας. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα θέμα οικείο στους μαθητές, το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα να εκφράσουν τον προβληματισμό τους (με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απόψεις) σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα των φιλίας στο πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων στη σύγχρονη εποχή με δεδομένη και τη χρήση των νέων τρόπων επικοινωνίας.

   Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας.