Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πλαστική μεμβράνη φαγητού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί…


Τι πρέπει να προσέχετε κατά την χρήση πλαστικής μεμβράνης στο φαγητό;

Ειδικοί από το χώρο της υγείας κρούουν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα διάφορα είδη πλαστικών στην υγεία μας.
Ποικίλες έρευνες έχουν κατά καιρούς υποδείξει ότι η μακρόχρονη έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην υπογονιμότητα ή ακόμη και στην εμφάνιση καρκίνου.
Η πλαστική μεμβράνη είναι ένα προϊόν που υπάρχει σε κάθε κουζίνα, οι ειδικοί όμως συνιστούν να προσέχουμε μία πολύ σημαντική παράμετρο κατά την χρήση της.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, η πλαστική μεμβράνη δεν πρέπει να ακουμπά το φαγητό, ειδικά εάν πρόκειται να το ζεστάνουμε.
Ειδικοί από το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς προσυπογράφουν τη σύσταση αυτή, προειδοποιώντας πως είναι πιθανό να εισχωρήσουν στις τροφές υπολείμματα από τη μεμβράνη λόγω της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές με μεμβράνες ή άλλα πλαστικά είδη που κατασκευάζονται από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), καθώς περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί ως ορμονικοί διαταράκτες.
Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Άντρεα Γκορ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνιστά να καλύπτουμε ένα δοχείο που πρόκειται να ζεστάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων με ένα άλλο δοχείο (π.χ. πιάτο) ή με χαρτί κουζίνας. Η Γκορ έχει μελετήσει εκτενώς τις επιπτώσεις διαφόρων χημικών ουσιών στην αναπαραγωγική λειτουργία.

Η ίδια δηλώνει πως προτιμά να ζεσταίνει το φαγητό σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικών στο φούρνο μικροκυμάτων, και πως χρησιμοποιεί πλαστική μεμβράνη για να καλύπτει δοχεία στο ψυγείο, όμως την αφαιρεί πριν ζεστάνει το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων… (fimes)