Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Οι νέες αντικειμενικές «σπρώχνουν» σε μεταβιβάσεις ακινήτων…



Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται…
Αυξημένη κίνηση στα συμβολαιογραφεία
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τους υπόλοιπους φόρους θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, αυξήθηκε η κίνηση στα συμβολαιογραφεία.
Μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου είναι για πολλούς μια κίνηση που τώρα θα τους στοιχίσει φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.
Μάλιστα το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020.
Η μεταβίβαση ενός ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μια σειρά από  δικαιολογητικά για τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου.
Τα δικαιολογητικά
Ανάλογα με τη συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:
1. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή: Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή, μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας, βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα, που θα χορηγήσει το δάνειο.
2. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών/έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ/έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.
3. Πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας – δωρεάς
4. Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου ή Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου.
5. Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α. κλπ.
6. Βεβαίωση δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα
7. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας
8. Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας
9. Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή
10. Τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου από τοπογράφο
11. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
12. Αντίγραφο οικοδομικής άδειας αν ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14-3-1983
13. Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου
14. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος αν βρίσκεται εντός κτηματολογίου
15. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
16. Πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση, χαρακτηρίζεται ως μη δασική ή δασική
17. Βεβαίωση δασαρχείου περί «ΑΚΑΙΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών
18. Δήλωση προς το Δασαρχείο σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης πάνω από 50 στρέμματα
19. Άδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας
20. Πιστοποιητικό της διεύθυνσης Δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου σε περίπτωση που η μεταβιβαζόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες… (news.gr)