Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τρώτε πολλά αλλαντικά; Προσοχή, κινδυνεύει η ψυχική υγεία σας…



Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε...
πως τα επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή δημοφιλή αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το μπέικον, κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών, καθώς ποσότητα μόλις 50 γραμμαρίων την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.
Έκτοτε, αρκετές ακόμη επιστημονικές μελέτες έχουν ενισχύσει τη θεωρία ότι τα αλλαντικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά, η τακτική κατανάλωση αλλαντικών έχει συνδεθεί και με άλλες μορφές καρκίνου πλην του ορθοκολικού, όπως του μαστού και του στομάχου, καθώς και με χρόνια προβλήματα στο συκώτι και με κρίσεις άσθματος
Στα ευρήματα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί μία ακόμη μελέτη, η οποία καταδεικνύει για πρώτη φορά την αρνητική συμβολή των αλλαντικών στην ψυχική υγεία.
Αλλαντικά & συμπτώματα μανίας
Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσεων μανίας, δείχνει η νέα επιστημονική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους –μεταξύ των οποίων και ψυχικά ασθενείς– και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νιτρικά που υπάρχουν στα αλλαντικά, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, συμβάλλουν στη μανία, μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από την υπερκινητικότητα, την υπερβολική ευφορία και την αϋπνία.
Από τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί λόγω επεισοδίου μανίας ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν προηγουμένως καταναλώσει αλλαντικά με νιτρικά συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό σοβαρών ψυχικών διαταραχών.
Συμπληρωματικά πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα πειραματόζωα εκδήλωσαν έντονη υπερκινητικότητα όμοια με αυτή που χαρακτηρίζει τη μανία όταν οι ερευνητές τούς χορήγησαν μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Οι ερευνητές εξηγούν πως, όπως έχουν ήδη υποδείξει και άλλες μελέτες, συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε μεταβολές στην ποσότητα και στα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και αυτό μπορεί να συμβάλει στη μανία αλλά και σε άλλες διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
«Μελλοντικές έρευνες επάνω στο θέμα αυτό θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε διατροφικές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων μανίας σε ασθενείς με διπολική διαταραχή ή γενικότερα σε ασθενείς που είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους κρίσεις» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της νέας μελέτης, Δρ Ρόμπερτ Γιόλκεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς… (onmed.gr)